vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

"De luchtvaarthal en het Afrikamuseum" VOLZET

Busuitstap naar Brussel en Tervuren

Datum: 19/01/2019
Plaats: Zie opstapplaatsen
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen: Hechtel, Houthalen (CP) en Kinepolis
Prijs leden: € 70, incl. lunch (dranken niet inbegrepen)
Prijs niet-leden: € 73, incl. lunch (dranken niet inbegrepen)
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: VOLZET 
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.
Belangrijk: Uw keuzes voor museum (vm), lunch én rondleiding (nm) doorgeven!

Het compleet vernieuwde Afrikamuseum in Tervuren heropent in december 2018! En daar willen we snel bij zijn. We hebben dan ook dadelijk enkele gidsen vastgelegd voor zaterdag, 19 januari 2019 in de namiddag.

In de voormiddag brengen we door aan de 'Halfeeuwfeestpaleizen', beter bekend als de 'Cinquantenaire' waar we ook zullen lunchen. Aansluitend aan de aankoop van nieuwe gevechts­vliegtuigen voor de luchtcomponent geeft Johan ons in de luchtvaarthal van het Legermuseum een thematische rondleiding over de Belgische luchtverdediging sinds 1935. Indien er tijd overblijft zal even worden stilgestaan bij enkele andere merkwaardige exhibits in het museum. Weersafhankelijk is er ook de mogelijkheid om de lift te nemen naar het uitzichtplatform bovenop de 'Cinquantenaire', van waar u een fantastisch zicht over Brussel heeft met de 'Europese wijk' op de voorgrond!

Deelnemers die het niet zo op vliegtuigen hebben krijgen van ons als alternatief een ticket voor een vrij bezoek aan 'Autoworld', waar de vroegere. 'verzameling Mahy' is onder­ge­bracht. Belangrijk: u moet dit bij inschrijving duidelijk vermelden.

We lunchen in de brasserie van Autoworld: hoofdgerecht + dessert, dranken zijn niet inbegrepen. Voor het hoofdgerecht heeft u de keuze tussen kalfsfilet met lookboter of zalmblokjes met 'beurre blanc'. Profiterolles als dessert. Ook deze keuze moet u opgeven bij inschrijving.

In de namiddag voorzien we twee thematische rondleidingen in het vernieuwde Afrikamuseum. Ook hier moet u vooraf kiezen. De groepen zijn echter gecontingenteerd per gids zodat we diegenen die laatst inschrijven mogelijk geen keuze meer kunnen aanbieden.

Als u er tijdig bij bent kunt u kiezen tussen:

(1) A Blend of Central Africa:

Tijdens deze rondleiding worden enkele highlights van de permanente tentoonstelling toegelicht. De gids toont je een selectie interessante stukken die gecorreleerd worden aan onze multiculturele samenleving, aan maatschappelijke kwesties en duurzame ontwikkeling.

Diverse zaalthema’s komen aan bod: materiële cultuur en immaterieel erfgoed, koloniale geschiedenis, vloek en zegen van rijkdommen, biodiversiteit, multiculturele samenleving, maatschappelijke kwesties en duurzame ontwikkeling

(2) Een complex en gedeeld verleden:

Het Afrikamuseum belicht de geschiedenis: Welke historische gebeurtenissen? Welke impact? Welke toekomst­perspectieven?

Hoewel de muren van het museum kolonisatie ademen, vertellen de collecties een veel rijker verhaal over Centraal-Afrika. Tijdens de rondleiding staan we stil bij de belangrijkste periodes: van de oude heersers tot de geboorte van soevereine staten die vandaag zijn uitgegroeid tot de DRC, Rwanda en Burundi.

Vergeet niet: ook deze keuze is te melden bij inschrijving!

Nadien nemen we nog een korte pauze en vertrekken we huiswaarts!

<
>
x