vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

De 'Graven van Loon' in Beieren! - VOLZET

Vierdaagse all-in afdelingstrip.Ledenreis in samenwerking met de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep (HGSG).

Datum: 04/04/2019 tot 07/04/2019
Plaats: Diverse opstapplaatsen: zie verder
Plaats van bijeenkomst: Diverse opstapplaatsen: zie verder
Prijs leden: € 570 pp in normale tweepersoonskamer (dubbel bed), supplement kamerdelers: € 27.- pp (aparte bedden), supp. 1pk: € 42.-. Zoals altijd: all-in, met uitzondering van verzekeringen, dranken en consumpties in vrije pauzes.
Prijs niet-leden: Enkel voor leden
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Inschrijven bij Rosina Veyfeyken voor 1 maart viae-mail rosina@rosina-johan.be of via GSM 0470 205 305. Betalen van het voorschot (300 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.
Onze partner: Kroon Reizen, vergunning A4603 & A5813

Belangrijk: Nog geen lid van vtbKultuur? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2018 en genieten zij van de ledenprijs van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

Ons hotel: We logeren drie nachten op basis van half-pension in het typisch Duitse familiehotel Gut Dürnhof in Rieneck. Uitgebreid ontbijtbuffet en viergangen avondmenu met keuze­mogelijkheid voor de hoofdschotel. Eén nadeel: er is geen lift en het hotel telt twee verdiepingen. Het hotelpersoneel is echter steeds bereid om een handje te helpen met de bagage!

Algemeen: Dit is een all-in reis, de prijs omvat het volgende: bus, fooi chauffeur, het verblijf in het hotel, taksen, alle vermelde toegangen en gidsbeurten en alle maaltijden vanaf het middagmaal op donderdag tot en met de koffie-met-gebak op zondagnamiddag. Niet inbegrepen zijn: alle dranken (behalve waar anders vermeld), vrije pauzes, persoonlijke uitgaven en verzekeringen. We beschikken ook gedurende de volledige reis over (ons eigen!) audiosysteem.

Verzekering:We adviseren de deelnemers zich te voorzien van reis- en annulatieverzekering bij de maatschappij van hun keuze. Onze 'zustervereniging' VAB is uiteraard een mogelijkheid.

 

Wist u dat onze koning Filip ook een beetje Limburgs bloed in zijn aderen heeft? Zijn overgrootmoeder, koningin Elizabeth (van de muziekwedstrijd), metekind van Sisi, was een Wittelsbacher. De stammoeder van het huis Wittelsbach was Agnes van Loon – Rieneck (1150 – 1191), dochter van Graaf Lodewijk I van Loon. Haar 9 kinderen uit haar huwelijk metPaltsgraaf Otto VI van Beieren worden beschouwd als de start van het huis Wittelsbach. We gaan naar Noord-Beieren om deze historische band van nabij te bekijken.

Deze reis sluit naadloos aan bij de lezing, de tentoonstelling (10 november) en het schitterende boek over de Graven van Loon. De auteur, dr. Jan Vaes, zal onze gids zijn en ons er alles over vertellen!

Reisprogramma

 Donderdag, 4 april 

Via 3 opstappunten (Hechtel-Eksel, Hasselt en Bilzen / exacte tijdstippen en locaties worden later meegedeeld) en wellicht met een (vrije) tussenstop rijden we in de voormiddag naar Oberursel in het Taunusgebergte. In de gekende stube 'Marktweib' gebruiken we een typisch regionale broodmaaltijd met vlees- en kaasbeleg en ander lekkers. Vervolgens is het nog een kleine twee uur rijden naar Rieneck. 

In Rieneck bezoeken we de Loonse burcht. Deze is in 1150 begonnen in opdracht van Graaf Lodewijk I van Loon (1085 – 1138), de eerste die zich ook graaf van Rieneck liet noemen. Lodewijk was de kleinzoon van graaf Arnold I van Loon (1050 – 1128) die omstreeks 1100 huwde met Adelheid van Mainz, enige dochter van Gerard, burggraaf van Mainz en graaf van Rieneck. Zo ontstond de Loons – Beierse 'connectie', die later zou uitmonden in het huis Wittelsbach waarvan Ludwig II (de sprookjeskastelen) en Sisi (Elizabeth, keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije) de meest bekende exponenten zijn. Arnold I zelf was dan weer de kleinzoon van Giselbert van Loon (980 - 1031), de eerste die de titel 'Graaf van Loon' droeg. Voordien was het geslacht bekend als 'van Haspinga' (rinkelt er een belletje?). 

De burcht is nu in gebruik door de Duitse padvinderij. Vooral in het machtige zeven­hoekige donjon is er nog veel te zien dat herinnert aan de hoogdagen van het geslacht van Loon. En vanaf de top hebben we een schitterend uitzicht over het prachtige landschap. Uitgebreide rondleiding door dr. Jan Vaes. 

Vrijdag, 5 april 

Op vrijdag bezoeken we Lohr-am-Main. In de voormiddag bezoeken we het kasteel van Lohr, waar het Spessart­museum is gevestigd. De fundamenten voor dit kasteel werden rond 1340 gelegd door Graf Gerhard V. von Rieneck. De link met Loon is hier nog duidelijk, want zelfs de Duitse Wikipedia vermeldt dat in oorspronkelijke documenten de burcht werd beschreven als een woontoren 'naar Vlaams model'! Pas einde 15° eeuw zou de burcht aanzienlijk uitgebreid worden. Dr. Jan Vaes zal ons hier gidsen met de nadruk op de Loonse elementen en geschiedenis. 

Het museum kan vanuit meerdere gezichts­punten bezocht worden, maar toch voornamelijk vanuit de geschiedenis van de streek, de 'Spessart'. Opvallend is de aandacht die het museum besteedt aan Sneeuwwitje. Het verhaal van de gebroeders Grimm (ong. 1785 tot ong. 1865) zou teruggaan op het leven van een boosaardige stiefmoeder die in de eerste helft van de 18° eeuw in het slot leefde. De moe­getergde stiefdochter zou gevlucht zijn en onderkomen gevonden hebben bij een groep mijnwerkers die destijds meestal erg klein van gestalte waren. Het verhaal zou evenwel ouder zijn.  

Daarna gaan we lunchen; het wordt wellicht een lekkere pizza in de schaduw van de Bayersturm. Deze 13°-eeuwse uitkijktoren is genoemd naar de laatste familie van torenwachters. We bekijken hem enkel van buitenaf. 

Na de lunch bezoeken we de St.-Michaelskerk. Deze mooie kerk is vooral van belang (voor ons dan!) omdat ze lang als grafkerk diende voor de graven van Rieneck. Ook hier genieten we van de deskundige uitleg van Jan! 

Daarna brengt de bus ons via een 'Forstweg' naar de Burgruïne Schönrain. Volgens de legende zou de heilige Leoba hier rond 750 verbleven hebben, maar de eerste formele documenten dateren van rond 1100. De plaats is altijd een beetje een twistappel geweest. De graven van Rieneck, leenheren van de eigenaars, hebben altijd getracht deze site, ondertussen een Benedictijner priorij, voor eigen rekening te verwerven. Op een bepaald ogenblik bouwden ze zelfs een burcht om de priorij te 'beschermen', maar moesten deze in 1243 terug afbreken na een conflict met de bisschop van Würzburg. 

Als alles loopt zoals voorzien kunnen we u  na terugkeer een kleine verrassing aanbieden! 

Zaterdag, 6 april 

Würzburg is nu aan de beurt. We bezoeken Würzburg omdat het graafschap Rieneck behoorde tot de invloedssfeer van de bisschoppen, later prins-bisschoppen van Würzburg, maar ook om de vele kunstschatten en de rijke geschiedenis. 

We beginnen bij de vesting Marienberg, hoog boven de linkeroever van de Main. Wegens de kleine ruimtes wordt onze groep opgesplitst tussen lokale gidsen. De bijkomende uitleg van Jan, voornamelijk over de 'Loonse connectie', krijgt u voor- en/of achteraf. We gebruiken de lunch in de gaststätte van de vesting. We kiezen opnieuw voor een broodmaaltijd 'Duitse stijl' (Vesperplatte). 

Na de middag breng de bus ons naar de 'Residenz', Dit monument van de barok van Balthazar Neumann is vooral beroemd voor zijn trappenhal en de fresco's van Tiepolo. Hier proberen we onze groep samen te houden zodat Jan zijn bijdrage kan leveren. 

Daarna wandelen we naar de Dom en zo verder naar de 'Alte Mainbrücke'. Onderweg is er wellicht tijd voor een vrije koffiepauze. Langs de overzijde van de Main wandelen we dan naar de bus die ons richting hotel brengt. Zoals altijd, avondmaal en overnachting in het hotel. En niet vergeten de koffers te pakken voor de terugreis! 

Zondag, 7 april 

We trekken terug richting Limburg. In de late voormiddag stoppen we in Koblenz aan de 'Deutsches Eck'. Die dankt zijn naam aan een vestiging van de Teutoonse orde in 1216. Omdat hier 'vader Rijn' en 'moeder Moezel' elkaar ontmoeten vond keizer Wilhelm II het een ideale plek voor een monument ter ere van zijn grootvader, Wilhelm I, samen met Bismarck de architect van de Duitse eenheid. U verneemt uiteraard álles van onze gids! 

We lunchen als culinaire afsluiter in een bekend restaurant in Koblenz en rijden dan naar Burg Eltz voor een (gesplitst) geleid bezoek. Extra uitleg krijgt u opnieuw voor- en/of achteraf! Over de wellicht bekendste burcht van Duitsland (van de biljetten van 500 DM!) hoeven we voorlopig verder niets te vertellen. 

Nu zijn we toe aan een koffiestop, mét gebak uiteraard om de terugrit voldaan aan te vatten. Eventuele pauzes onderweg zijn uiteraard vrij! 

Opgelet:gezien we gekozen hebben voor een familiaal hotel is het aantal kamers per type gecontingenteerd. Snel inschrijven voorkomt teleurstellingen!

<
>
x