vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

De Brusselse Ommegang

Busuitstap naar een historisch spektakel van wereldformaat!

Datum: 04/07/2018
Plaats: Vanaf onze normale opstapplaatsen, incl. beveiligde parking bij Kroon Reizen in Zwartberg.
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen en -tijdstippen na inschrijving
Prijs leden: € 99, incl. eersterangs tribuneplaatsen, 3-gangen-diner bij 'Chez Léon' (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur.
Prijs niet-leden: € 104, incl. eersterangs tribuneplaatsen, 3-gangen-diner bij 'Chez Léon' (drank niet inbegrepen), busvervoer en fooi chauffeur.
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Inschrijving: vóór 13 mei 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

TOPPER! SNEL INSCHRIJVEN. DE TICKET OPTIE WORDT AFGESLOTEN OP 30 MAART.

Ieder jaar trekt de Ommegang op de eerste vrijdag van juli en de woensdag die eraan voorafgaat, over de betoverende Brusselse Grote Markt. Ommegangen zijn ontstaan als religieuze processies die letterlijk "rond de kerk" gingen. Tijdens deze processies werden de relikwieën van de heiligen en hun beelden meegedragen. Stilaan kregen deze processies een meer wereldlijk karakter. Nu wordt deze traditie nog steeds voortgezet en is zij een onderdeel van de Brusselse folklore. De huidige Ommegang reconstrueert de "Blijde Intrede" van Keizer Karel in Brussel toen die zijn zoon, de infante Filips (de latere Filips II) aan de Brusselaars kwam voorstellen in 1549.

In 1930 verrees de processie van 1549 uit haar as naar aanleiding van de honderdste verjaardag van België. De Ommegang trekt dus al 85 jaar weer door de straten van Brussel. Meer dan 1400 deelnemers defileren door de stad naar de Grote Markt om deze grote gebeurtenis uit de geschiedenis van de stad Brussel weer tot leven te brengen.

Keizer Karel V, zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje en Hertog van Brabant, de zusters van de Keizer: Eleonora, Koningin van Frankrijk en Maria van Oostenrijk, Koningin van Hongarije en Landvoogdes van de Nederlanden, schrijden er nu in een waardige en luisterrijke processie voorbij de trotse, oude gildehuizen en het majestueuze Stadhuis, een van de mooiste gotische gebouwen van België. Merkwaardig detail: de laatste 13 jaar werd de rol van Karel V daarbij vertolkt door markies Olivier de Trazegnies d'Ittre, wiens familie in rechte lijn teruggaat op Keizer Karel! Of het ook dit jaar het geval is weten we nog niet: de markies is ondertussen bijna 75, ruim pensioengerechtigd dus! We wonen dit spektakel bij vanop eersterangs tribuneplaatsen op de Grote Markt!

********

Vanaf de verschillende opstapplaatsen brengt de bus ons in de namiddag naar het Centraal Station in Brussel. Afhankelijk van het verkeer blijft er misschien wat tijd om te shoppen of om van de gezellige drukte te genieten.

Dan begeven we ons naar 'Chez Léon' waar een 3-gangen-menu op ons wacht (dranken niet inbegrepen). Mosselen en garnalen zoals u ze (waarschijnlijk) nog nooit proefde! Om af te sluiten een chocolademousse.

Daarna wandelen we naar de Grote Markt en genieten we van het spektakel. Aan het einde daarvan, vermoedelijk rond 23:15 u., wandelen we terug naar het station, waar de bus ons oppikt. Middernacht zal al een stukje achter ons liggen als de bus ons afzet aan onze opstapplaatsen; moe, maar allicht een pak prachtige herinneringen rijker!

<
>
x