vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Busuitstap Voerstreek: minder bekende plekjes!

Met een geboren Voerenaar als gids!

Datum: 26/09/2018
Plaats: Voerstreek
Plaats van bijeenkomst: Onze vaste opstapplaatsen: Zwartberg (nieuw!), Hechtel (Schans), Houthalen en Hasselt.
Prijs leden: € 60, incl. audiosysteem, fooi chauffeur, broodjeslunch, koek met koffie of thee inbegrepen en de verrassing.
Prijs niet-leden: € 63, incl. audiosysteem, fooi chauffeur, broodjeslunch, koek met koffie of thee inbegrepen en de verrassing.
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 15 september 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van vtbKultuur LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Op woensdag, 26 september trekken we naar een stukje Limburg dat we denken te kennen maar waar nog veel te ontdekken valt: de Voerstreek en omgeving.

We beginnen ons bezoek met koek en koffie (of thee) in de forellenkwekerij aan de commanderie van Sint-Pieters-Voeren. We bezoeken ook de forellenvijvers en de bron van de Voer. Van daaruit is het een korte wandeling naar de werkplaats van een ambachtelijke stroopstoker die, gezien het seizoen, dan allicht volop aan het stoken zal zijn!

Vervolgens brengt de bus ons naar het drielandenpunt waar we bij 'De Bokkerijder' een broodmaaltijd nuttigen en genieten van het panorama over de regio rond Aken.

Na de middag rijden we via Kelmis (La Calamine) en Neu-Moresnet in de richting van Henri-Chapelle. Onderweg hoort u het verhaal van 'Neutraal-Moresnet', een minuscuul gebiedje dat in het zog van internationale troebelen even onafhankelijkheid genoot waardoor het drielandenpunt even een vierlandenpunt was!

We bezoeken dan de prachtige Amerikaanse militaire begraafplaats waar veel slachtoffers van het Ardennenoffensief liggen. En meteen vernemen we wat de band is met de Duitse militaire begraaf­plaats in Lommel. Terug in Voeren stopt de bus even aan de forellen­kwekerij waar we zowel forellen als lokale ambachtelijke kazen kunnen aanschaffen. Best vooraf Rosina verwittigen als u daar gebruik van wil maken en misschien reeds 's morgens uw bestelling doorgeven!

Een korte (en optionele) wandeling brengt ons langs enkele vakwerkhuisjes naar het winkeltje van Jetteke, waar u een originele en streekgebonden verrassing wacht. U heeft de gelegenheid om die door te spoelen met koffie of een ander drankje (niet inbegrepen). Een ware tijdcapsule die ons terugbrengt naar het midden van vorige eeuw! Met alle jeugd­herinneringen en romantiek van dien! Dit moet je zeker ervaren!

Daarna brengt de bus ons terug naar onze opstapplaats!

<
>
x