Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Busuitstap naar Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Zondag, 5 mei Knipoogdag

Datum: 05/05/2019
Plaats van bijeenkomst: Onze vaste opstapplaatsen: Hechtel (Schans), Houthalen en Hasselt.
Prijs leden: € 39, toegangen, busreis fooi chauffeur en lunch (excl. dranken) inbegrepen.
Prijs niet-leden: € 42, toegangen, busreis fooi chauffeur en lunch (excl. dranken) inbegrepen.
Type: Evenement

Inschrijving: vóór 31 maart 2019 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Zoals elk jaar organiseert Cultuursmakers in het voorjaar een stadsfestival in een Vlaamse stad met cultureel en toeristisch aanbod, waarbij vaak ook aandacht gaat naar wat er in het ommeland te zien is. Dit jaar wordt het Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen.

Ook dit jaar legt Cultuursmakers Limburg een autobus in voor de deelnemers van de Limburgse afdelingen.

Voor het voormiddagprogramma moeten we nog even afwachten op de verdeling van de beschikbare bezoekmogelijkheden over de verschillende afdelingen, maar onze voorkeur hebben we alvast kenbaar gemaakt! Als het aan ons ligt kunt u in de voormiddag kiezen tussen:

Horebeke, De Geuzenhoek In Korsele, een wijk in Horebeke, ligt de Geuzenhoek, de oudste protestantse gemeenschap van Vlaanderen. De kleine huisjes en smalle straatjes, de verzorgde tuinen en het kerkhofje stralen een bijzondere sfeer uit. In het protestants schooltje bezoeken we het pas gerestaureerd Protestants historisch museum Abraham Hans, in illo tempore bekend van de 'Hansjes', erg populaire kinderverhalen (745 stuks!).

Hans werd geboren in een protestants gezin van Nederlandse komaf. Het protestantse gezin vestigde zich in 1887 te Roeselare, waar onder invloed van de industrieel Henri Tant een nieuwe protestantse gemeenschap werd gesticht. Na een vruchtbare maar turbulente loopbaan richtte hij in 1913 de Vlaamse Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal op. Hij zette zich eveneens in voor de vervlaamsing van de Gentse universiteit. Over Roeselare schreef hij Roeselare in den oorlog, een verhaal over de Eerste Wereldoorlog in die stad. Dat werk verscheen in 1919.

Ename, archeologie In Ename ademt zowat het ganse dorp geschiedenis uit! Je brengt er boeiende bezoeken aan de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij en het provinciaal archeologisch museum. In het dorp tref je nog enkele verrassende erfgoedsites aan en iets verderop een natuurhistorisch bos dat al sinds de middeleeuwen verbonden is met de abdij en het dorp. In de jaren tachtig van de 20e eeuw vond men in Ename de grondvesten terug van een versterking, gelegen op de rechter Scheldeoever. De burcht werd rond 974 opgetrokken op het uiteinde van een landtong, in een meanderbocht van de Schelde. Na een bewogen geschiedenis met vele machtswissels werd er in Ename een belangrijke Benedictijnerabdij gevestigd waarvan de indrukwekkende resten zeker een bezoek waard zijn!

Middagmaal: De groepsmaaltijd voorzien we in Salons Mantovani, gelegen aan de rand van Oudenaarde. Een heel mooie gelegenheid die we reeds meermaals in een ander verband mochten bezoeken en waar we goede herinneringen aan overhielden. Meer details volgen zodra beschikbaar!

Namiddagprogramma: kunststad Oudenaarde als hoofdgerecht in de namiddag, van 14 tot 17 uur, kan je individueel of in kleine groepjes en aan de hand van een programma­blad Oudenaarde verkennen. Met je Cultuursmakers-button opgespeld ben je welkom op verschillende bezoekpunten. Je ontdekt onder meer monumenten, erfgoedsites, cultuurhuizen en musea. Gidsen zorgen ter plekke voor de nodige informatie, soms nemen ze je mee voor een korte rondleiding of wandeling. Staan op het programma:
• Verken de belforttoren van het gotische stadhuis.
• Ontdek het roemrijke verleden van Oudenaarde in museum MOU.
• Kuier door de stad langs het stadhuis met de Lakenhalle, het Huis De Laling met de Oudenaardse wandtapijten, de Kerk van Pamele, het Begijnhof, het Liedstkasteel.
• Breng een ode aan de Ronde van Vlaanderen in het unieke fietsmuseum.
• Proef een Ename en beleef 1000 jaar geschiedenis van Ename in de archeologische site van de voormalige benedictijnerabdij.
• Bezoek het Provinciaal Archeologisch Museum met de foodarcheoloog.
• Stap de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en de binnentuin van het 18de-eeuws Huis Beaucarne binnen.

De KnipoogDag wordt afgesloten in de abdij Maagdendale met een typisch Oudenaards biertje.

 

<
>
x