vtbkultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Bulgarije, onbekende parel uit het vroegere oostblok - VOLZET

All-in afdelingstrip (Nederlandstalige begeleiding) Van 30 september tot 10 oktober 2019

Datum: 30/09/2019 tot 10/10/2019
Plaats: Bulgarije
Plaats van bijeenkomst: Luchthaven Zaventem
Prijs leden: Deelname:(exclusief voor leden), € 1550 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: € 220. De reis gaat door vanaf 20 deelnemers, bij 30 deelnemers bedraagt de prijs € 1450 pp!
Prijs niet-leden: Enkel voor leden.
Thema: Andere culturen
Type: Evenement
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

 

Zoals altijd: all-in, met uitzondering van verzekeringen (aanbevolen!), dranken en consumpties in vrije pauzes. Bij enkele maaltijden is evenwel een consumptie" inbegrepen.
Inschrijven bij Rosina Veyfeyken via e-mail rosina@rosina-johan.be of via GSM 0470 205 305.
Betalen van het voorschot (500 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 97A31 7261 7089 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.
Onze partner: Sovjet Reizen (Be), aangesloten bij het waarborgfonds.
Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2019 en genieten zij van de ledenprijs van de vtbKultuur-activiteiten in heel Vlaanderen!

Een minder bekend land, 8 x zo groot als Vlaanderen, bijna 4 x België, boordevol met Unesco-werelderfgoed. Met de culturele hoofdstad voor 2019! Bakermat van één van de alleroudste Europese culturen, de Thraciërs. Wie herinnert zich de fantastische tentoon­stelling 'Het Goud der Thraciërs' die in het begin van het millenium de wereld is rond­gereisd? Talloze beschavingen na hen hebben een prachtig gevarieerd erfgoed nagelaten.

In de Sovjet-tijd was Bulgarije vooral berucht als broeinest van spionage en befaamd voor zijn strandvakanties aan de 'Bulgaarse Rivièra' rond Varna, druk bezocht door Russische 'apparatchiks', maar ook door westerlingen die de graag geziene dollars aanbrachten. Dat aspect laten we 'links' liggen, we focussen op het rijke culturele erfgoed.

De Bulgaarse keuken (eetcultuur misprijzen we evenmin) is een typische Balkan-keuken met vooral Griekse en Turkse maar ook wat Slavische invloeden. De keuken berust op verse producten waarin groenten zeker niet ontbreken. Ook de Bulgaarse wijnen verwerven stilaan enige reputatie. We krijgen uiteraard de kans ze te proeven.

We vliegen vanuit Zaventem, vertrek in de ochtend om 08:55 u. met een rechtstreekse vlucht van Air Bulgaria. - Aankomst op luchthaven Sofia om12:25 u.!

Zoals altijd een all-in reis waarbij u enkel uw dranken, persoonlijke aankopen en eventuele lokale fooien nog voor eigen rekening moet nemen. Alle maaltijden en de fooi van de plaatselijke Nederlandstalige begeleiding en de chauffeur zijn inbegrepen in de reissom!

Reisprogramma

Dag 1: We landen rond de middag op de Luchthaven van Sofia. Vertrek naar het mooie bergstadje Koprivshtitsa voor de eerste kennismaking met Bulgarije volgens eeuwenoude Bulgaarse traditie: ontvangst door dames in lokale klederdracht, met muziek en zang en met brood en honing. Aansluitend lichte lunch en vrije tijd of wandeling. Diner en overnachting in familiehotel met authentieke bouwstijl en gastvrije eigenaren.

Dag 2: Koprivshtitsa - Troyan - Veliko Tarnovo
Na het ontbijt maken wij een wandeling door het kleurrijke centrum van Koprivshtitsa en bezoeken enkele van de prachtig beschilderde oude huizen, die omgebouwd zijn tot musea, om zo veel over het verleden van de stad en haar rol bij de bevrijding van Bulgarije te leren.
Daarna gaan wij via de hoogste bergpas van Bulgarije - Beklemeto - richting Troyan. Op het hoogste punt van de pas, staat een communistisch monument in de vorm van een Ark - een Vrijheidsbeeld - ter nagedachtenis van de gesneuvelde Russische soldaten, tijdens de gevechten met het Ottomaanse leger en de bevrijding van Bulgarije in 1878.
Na de lunch bezoeken we het klooster van Troyan met een intieme binnenplaats en houten balkons vol bloemen. Dit is één van de mooiste kloosters van het land, dat bekend staat om de schitterende fresco’s en de wonderbaarlijke icoon van de Heilige maagd met drie handen, die volgens gelovigen geluk en gezondheid brengt.
Aankomst in de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 3: Veliko Tarnovo - Arbanasi - Veliko Tarnovo
Na het ontbijt besteden wij aandacht aan Veliko Tarnovo, die van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als één van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven.
Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vesting Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringd door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.
Lunch
Wandeling en rondleiding door het openluchtmuseum dorpje Arbanassi, met o.a. bezoek aan Konstansaliev huis en het half in de grond gebouwde kerkje Geboorte van Christus
Diner in restaurant buiten het hotel. Overnachting in Veliko Turnovo

Dag 4: Veliko Tarnovo - Etara - Kazanlak
Na het ontbijt vertrek naar het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden. In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd.
Lunch.
Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijding­soorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op het hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.
Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk “De geboorte van Christus”, ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.
Diner en overnachting in het hotel in Kazanlak.

Dag 5: Kazanlak - Starosel - Plovdiv
Vandaag maken wij kennis met een van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar het huidig Bulgarije is. Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus en de god Dionysius.
Bezoek aan Kazanlak en Thracische graftombe (UNESCO)
Lunch in Wijnboerderij met wijndegustatie
Vertrek naar Starosel en bezoek aan een Thracische tempel
Korte wandeling in en later de mooie stad Hissar
Diner in restaurant buiten het hotel. Overnachting in Plovdiv, de 2de stad van Bulgarije.

Dag 6: Plovdiv - Bachkovo klooster – Brestovitsa - Plovdiv
Rondwandeling in het mooie centrum en de Oude stad van historisch Plovdiv, Culturele Hoofdstad van Europa 2019 en bezoek aan o.a. het Romeinse stadion, Etnografische museum en één van de koopmanshuizen omgebouwd tot museum.
Lunch en rondleiding door nog een leuke wijnboerderij, een van de bekendste in de regio
Daarna bezoek Bachkovo klooster een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.
Terug naar Plovdiv, diner in een restaurant buiten het hotel, overnachting in Plovdiv.

Dag 7: Plovdiv - Avramovo - Bansko
Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis.
Vandaag gaat een stukje van de reis per smalspoortrein. In de stad Velingrad stappen wij op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel.
Aankomst in Bansko gelegen aan de voet van Pirin gebergte, het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Diner in een lokale mehana met live orkest en folklore muziek, overnachting in Bansko

Dag 8: Plovdiv - Avramovo - Bansko
Wandeling door het historische centrum van Bansko met stenen huizen en smalle straatjes met kinderkopjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Daarna bezoeken wij het dorpje Dobursko waar wij een bijzonder kerkje gaan bewonderen. Het opvallend kleine kerkje met afmetingen van 8 x 6 x 5 m stamt uit de 17de eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard.
Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 prachtige en goed bewaarde fresco’s, waarvan een de belangrijkste trekpleister is: namelijk een fresco waarop Christus lijkt te zijn geschilderd in een driehoekige constructie, die op een raket lijkt.
Lunch bij lokale mensen met picknick bij goed weer en anders lokale zingende oma’s met workshop Bulgaars dansen
Diner in het hotel. Overnachting in Bansko

Dag 9: Bansko - Rila klooster - Sofia
Na het ontbijt vertrek naar de grootste trekpleister van Bulgarije - het indrukwekkende Rila klooster (UNESCO), het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichte, eeuwenoude bossen.
Lunch bij het klooster in een forellenrestaurant
Eventueel nog een stop in een andere kleine wijnboerderij.
Daarna vertrek naar Sofia, diner in het hotel en overnachting in Sofia

Dag 10
Na het ontbijt maken wij kennis met Sofia met o.a. bezoek aan Sveta Sofia, Rotoda, Aleksandar Nevski kathedraal, opgraving Serdica etc.
Lunch in Sofia
Bezoek van de Boyana kerk (UNESCO) en Nationaal historisch museum
Afscheidsdiner en laatste overnachting in Sofia en Bulgarije 

Dag 11: Luchthaven Sofia - Brussel
Vrije tijd of eventueel bezoek Archeologisch museum in het centrum van de stad.
Lunch in Sofia in een panorama restaurant
Rond 15:30 transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Brussel die om 18:00 uur vertrekt

 

 

<
>
x