Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

AFGELAST - All-in afdelingstrip Gent & Van Eyck

Onze voorjaars-cultuurtrip van 2020 brengt ons naar Gent en de ruime omgeving.
Één van de hoogtepunten is uiteraard de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK.

Datum: 17/04/2020 tot 20/04/2020
Plaats: Gent
Prijs leden: € 495 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: € 80
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip

Deelname: exclusief voor leden
Zoals altijd: all-in, met uitzondering van verzekeringen (aanbevolen!), dranken en consumpties in vrije pauzes. Bij enkele maaltijden is evenwel een consumptie inbegrepen. 
Inschrijven bij Rosina Veyfeyken vóór 16 februari 2020 viae-mail rosina@rosina-johan.be of via GSM 0470 205 305.
Betalen van het voorschot (180 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.

Onze partner: De Zigeuner, Vergunning Cat.A 1903 / Garantiefonds 9701-012200/1903.
Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde v.h. jaar en genieten jullie van de ledenprijs van de Cultuursmakers-activiteiten in heel Vlaanderen!

Onze voorjaars-cultuurtrip van 2020 brengt ons naar Gent en de ruime omgeving. Één van de hoogtepunten is uiteraard de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK, maar we bezoeken ook een pop-up tentoonstelling aan de UGent over perspectief en geometrie in diens werk! Inzicht in het genie van de meester!

We starten met een oude 'jongensdroom' over stoere, glim­mend-rode brandweerwagens om ons daarna, in de Geuzen­hoek te verdiepen in een turbulent stukje geschiedenis.
Zaterdag wordt dan 'Van Eyck-dag'! Zondagvoormiddag blijven we in het Bourgondische Gent om in de namiddag resoluut de 19° eeuw in te duiken met de Gentse stadspaleizen!.
Maandag gaan we kijken hoe de Gentse siertelers de bloemetjes buiten zetten met een wandeling in het park van Beervelde en een bezoek aan een moderne azaleakwekerij.
We logeren in een rustig, modern-zakelijk hotel, een beetje buiten Gent, maar vanwaar onze bus ons telkens vlot tot vlak bij onze bezoekpunten brengt!
Zoals altijd, een all-in reis, met uitzondering van (een deel van) de dranken en de vrije pauzes. Inbegrepen zijn: 3 ontbijten, 3 x avondmaal, 4 x lunch en 3 x koffie met gebak.

Let op: midden oktober wordt een stand van zaken opgemaakt over de aanvragen voor tickets van de bijzondere Van Eyck-tentoonstelling in het MSK. Tegen dan moeten wij onze tickets besteld hebben en ze ook betalen. Nadien bijbestellen zal niet vanzelfsprekend zijn, wellicht zelfs onmogelijk. Als u deze unieke gelegenheid niet wil missen, schrijf dan zeker in vóór eind september en liefst zelfs vroeger, want op = op!

Reisprogramma

Vrijdag, 17 april:

Vanaf onze opstapplaatsen brengt onze bus ons naar het 'Brandweermuseum' in Erembodegem (Aalst), waar we onze reis beginnen met koffie en enkele kleine koffiekoekjes. Ondertussen krijgen we al een woordje uitleg over het museum:

Wat 25 jaar geleden begon als een ultieme reddingspoging om uit gebruik genomen brandweerwagens te redden van de schroothoop, groeide uit tot één van de grootste collecties van inter­ventie­voertuigen en -materiaal in Europa.

Het verhaal van 200 jaar brand­bestrijding in België: De unieke en enorme collectie brand­weervoertuigen, blusmateriaal en ziekenwagens vertelt de evolutie die de brandbestrijding doormaakte vertrekkend van de 19de eeuwse handpomp tot de brandweerwagens van vandaag.

Het leven in en rond de brandweerkazerne: tijdens je wandeling doorheen de 200 jaar brandweergeschiedenis krijg je ook een beeld van de brandbestrijding vandaag en alle facetten van de job van brandweerman of -vrouw. Je krijgt een blik voor en achter de schermen van een kazerne en komt te weten waarmee een hulpverlener zoal geconfronteerd wordt tijdens zijn of haar taak.

Een demonstratie van een frituurbrand herinnert ons even aan de risico's en leert ons wat we vooral niet moeten doen! We sluiten ons bezoek af met een lunch: een lekkere koude vleesschotel met aardappelsla, een drankje (inbegrepen) en een koffie als afsluiter.

Daarna vertrekken we richting Horebeke, de 'Geuzenhoek'.

Al sinds 1564 is hier in (St. Maria-) Horebeke, gelegen in de "Vlaamse Ardennen", een geloofsgemeenschap die "protesteerde" tegen de misbruiken van de kerk van haar dagen en zich wilde richten op het Woord van God (sola Scriptura) en op Jezus Christus als haar Heer en Heiland (solo Christo). Dit alles verstaan- en leesbaar, in de volkstaal via prediking en vertaling van de Bijbel, en met twee sacramenten: Doop en Avondmaal.

Reeds vele eeuwen geleden kwamen protestanten hier samen: eerst ´s avonds, in het verborgene, in eenvoudige boerenhoeves en schuren, de zogenaamde 'hagepreken'! Alhoewel dit een authentiek 'Vlaams' gebeuren is, zijn er toch sterke banden met de Nederlandse geloofsgenoten die deze gemeenschap steeds zijn blijven steunen, ook in tijden van vervolging.

We sluiten hier af met koffie en een gebakje; daarmee is dan de belofte, gemaakt op de knipoogdag, gehouden! We vervolgen dan onze rit richting hotel. We checken in en doen vervolgens een korte wandeling naar een taverne voor ons eerste avondmaal: dagsoep, varkenshaasje en ijs met warme krieken.

Foto Brandweermuseum: Luc Corthouts

Zaterdag, 18 april:

Na ons ontbijt rijden we naar het Gentse 'Citadelpark', waar het 'Museum voor Schone Kunsten' gevestigd is. Daar nemen we deel aan het evenement van Cultuursmakers nationaal rond de schitterende tentoonstelling over Van Eyck.

Wereldwijd zijn er van de Vlaamse Meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist zeker de helft daarvan in 2020 naar Gent voor de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)’. Het wordt dus een niet te missen krachttoer die de wereld van Van Eyck en zijn revolutionaire blik tastbaarder maakt dan ooit. De tentoonstelling loopt slechts drie maanden en is te bewonderen van 1 februari tot en met 30 april 2020.

We bezoeken deze tentoonstelling in de voormiddag met een audiogids. Daarna lunchen we in de onmiddelijke omgeving (2 gangen).

In de namiddag bezoeken we (met gidsen) vlakbij het gloednieuwe museum van de Gentse Universiteit.

We zullen hier ontdekken hoe onderzoekers denken en welke uitdagingen ze ondervinden. "Geen verafgoding van briljante geesten maar een realistische schets van de wetenschappelijke praktijk", zegt directeur Marjan Doom. "Met al haar menselijke valkuilen en verteld vanuit een universitaire gemeenschap die het wetenschappelijk denken omhelst."

Uiteraard bekijken we hier de pop-up expo rond perspectief en geometrie in het werk van Van Eyck. Het GUM laat deze wetenschappelijke analyse in dialoog gaan met het werk van enkele hedendaagse kunstenaars. Een wetenschappelijk en artistiek verhaal over meten en het spelen met de blik van de toeschouwer.

Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de 'collectie Plateau', de Gentse prof (aan de ingenieursfaculteit) naar wie de 'Prijs Jozef Plateau', hoofdprijs van het Gentse filmfestival, is vernoemd. De toestellen die hij bouwde om de reactiesnelheid van het menselijk oog te meten zouden de basis leggen voor de filmcamera! Daarna geven we u nog wat vrije tijd in het museum, in de fascinerende universitaire plantentuin of het nabijgelegen stadspark. Terugkeren naar de eenentwintigste eeuw kan u ook met een koffie of een pintje in het SMAK-café!

's Avonds mag u zich verwachten aan een dubbele croque naar keuze met erna chocolademousse of appeltaart, al dan niet met ijs en/of slagroom!

Zondag, 19 april

's Ochtends zet de bus ons af vlak bij het oude stadscentrum waar we een stadswandeling doen op zoek naar het 'Bourgondische' Gent: onze gidsen focussen niet enkel op het Lam Gods en de gebroeders Van Eyck. Ook families als de Borluuts, de Vijds (schenkers van …), de Van der Sickelens en Triests - die floreerden in de schaduw van de Bourgondische hertogen – worden tot leven gebracht! Er is dus aandacht voor het sociale-economische, maar ook en vooral voor de leefwereld toen (mode, wonen, sociale promotie, geloof etc) waarbij er wordt uitgegaan van wat er nu nog aan visuele sporen rest in de stad (en dat is aardig wat).

Daarna verwennen we de bourgondiër in onszelf: Oost-Vlaanderen heeft meer dan 175 traditionele streekproducten. En in Gent vind je ze allemaal onder één dak! Handig toch? Het Groot Vleeshuis huisvest het Centrum voor Oost-Vlaamse Streekproducten. Je vindt er het volledige aanbod. Het vleeshuis was oorspronkelijk een overdekte marktplaats. In deze hal, die dateert uit de 15de eeuw, werd het vlees centraal gekeurd en verhandeld. Wij gebruiken hier onze lunch: soep, gevolgd door een broodmaaltijd met een ruim assortiment streekproducten waaronder Gandaham. Een drankje en koffie of thee zijn inbegrepen!

In de namiddag verkennen we de leefwereld van de welgestelde 19°-eeuwse Gentenaars: we maken kennis met de majestueuze woning van de adellijke familie d’Hane Steenhuyse.

Kleurrijke salons, kunstig meubilair, weelderig behang en zinnen­prik­kelende muurschilderingen flitsen ons tweehonderd jaar terug in de tijd. Met wat geluk lopen we zelfs een dienstmeid of koetsier tegen het lijf. We kuieren tot slot nog even tot in de schitterende binnentuin, een oase van rust in de hectische Veldstraat.

In dit pand verbleef Lodewijk XVIII van Frankrijk als balling tijdens de 'honderd dagen' van Napoleon (neen, niet die van Dehaene!) die zouden eindigen in Waterloo!

We bezoeken ook het Huis Arnold Vander Haeghen er tegenover. Topstukken zijn daar het unieke Chinese Salon en de reconstructie van de werkkamer van de Gentse Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Maurice Maeterlinck. De binnentuin is toegankelijk voor het publiek. Kortom, Ename in de overtreffende trap!

We sluiten de namiddag af met een boottocht over de recent opnieuw opengelegde Gentse binnenwateren. Daarna nemen we ons 3-gangen avondmaal in het 'Patershol', in een restaurant dat kookt volgens streek en seizoen!

Foto Borluutsteen: PMRMaeyaert [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Maandag, 20 april

Na ontbijt en uitchecken brengt de bus ons richting Beervelde, bekend van de 'Tuindagen'.

Het 25ha grote kasteelpark werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. De bedoeling van de opdrachtgevers, de Graven de Kerchove de Denterghem, was het park als uitstalraam te laten fungeren voor de toen nog prille Gentse sierteelt. Vandaag is het domein nog steeds in handen van dezelfde familie. Het wordt het hele jaar door onderhouden in functie van de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er half mei en half oktober plaatsvinden en tevens heel geliefd bij jonge koppels met trouwplannen, op zoek naar een sprookjesachtig kader. Volgens onze gids(en) is medio april een geschikt moment om het park in al zijn pracht te bewonderen.

We lunchen in Beervelde, een eenvoudige 3-gangen-lunch met een zweem guldensporenslag en een vleugje Brueghel.

Als laatste bezoeken we een hypermoderne azalea­kwekerij waar de nieuwste kweek­technieken toegepast worden. Ze volgen het 'Vlaams Milieuplan Sierteelt dat hun jaarlijks beloont met een A-label. Voor het vertrek huiswaarts krijgen we nog koffie met een 'Loots' (= Lochristi's) bloemengebakje en kunnen we uiteraard nog een duurzame en milieuvriendelijke azalea als souvenir aan deze boeiende trip op de kop tikken! Een 'Vlaams meesterwerkje' op zich!

<
>
x