Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

400 jaar prins Filips Willem van Oranje

Een daguitstap met eigen vervoer

Datum: 21/04/2018 tot 01/01/1970
Uur van samenkomst: 09:30
Plaats: Diest
Plaats van bijeenkomst: Diest, afspraak op de gratis parking op de citadel, details volgen!
Prijs leden: € 45, incl. streeklunch (dranken niet inbegrepen)
Prijs niet-leden: € 48, incl. streeklunch (dranken niet inbegrepen)
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór woensdag, 31 maart 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Een unieke gelegenheid om het Oranjeverleden van Diest te ontdekken!

Voormiddagprogramma

Filips Willem van Oranje, zoon van Willem de Zwijger en Heer van Diest, ligt in 2018 alweer 400 jaar begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De stad Diest wil er dan ook een groot feestjaar van maken met een unieke tentoonstelling en een feestweekend om u tegen te zeggen! Maar wie was die Prins Filips Willem nu in feite? Waarom verbleef hij in de 17e eeuw in onze stad? En hoe werd Diest nu een Oranjestad? Kom het volledige verhaal samen met ons ontdekken!

Na ontvangst met koffie bezoeken we de tentoonstelling in de historische Lakenhalle. Van 31 maart tot en met 20 mei 2018 vormt deze de basis van het feestjaar Filips Willem 2018 in Diest. De tentoonstelling focust op de figuur Prins Filips Willem en de stad Diest tijdens de opstanden in de 16de en 17de eeuw.

Zowel het leven van de prins als de geschiedenis van de stad Diest werden in de 2de helft van de 16de eeuw getekend door tragedie. Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 nochtans geboren in het Nederlandse Buren als zoon van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje leek zijn toekomst er zeer rooskleuring uit te zien, maar niets is minder waar. Door de opstanden in de Nederlanden neemt zijn leven een enorme wending en wordt de familie van Oranje-Nassau verscheurd. 

Ook het leven van de Diestenaren en inwoners van de regio wordt getekend door repressie en armoede. Even lijkt het erop dat de Oranjes het onderspit moeten delven, maar aan het begin van de 17de eeuw komt er een keerpunt in het familiedrama en de toestand in Diest… benieuwd naar het hele verhaal? Onze gids zorgt ervoor dat u er na deze uitstap het fijne van weet! 

We besluiten het voormiddagprogramma met een proeverij van het Diesters feestbier!

****** *******

We gebruiken de lunch bij "In den zoeten Inval", vlak bij de kerk, bij sommigen bekend van een eerder bezoek! We genieten opnieuw van stoofvlees met Diesters bier, een Hagelands streekdessert en een koffie!

****** ******

Namiddagprogramma

We bevorderen onze vertering door prinsheerlijk (met gids) te wandelen langs de markante punten van de oranjestad en bezoeken vervolgens de Sint-Sulpitiuskerk,
Op 1 april 1618 werd Prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Lakenhalle opent de Sint-Sulpitiuskerk speciaal haar deuren om de bezoekers de kans te geven om ook het graf van de prins te bezoeken. De vzw Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk organiseert daarnaast in dezelfde periode een speciale tentoonstelling in de kerk die de kunstvoorwerpen uit de periode van Prins Filips Willem extra belicht. Een unieke kans dus om een groet te brengen aan het graf van de prins en de prachtige kunstschatten van de Sint-Sulpitiuskerk te ontdekken!

<
>
x