vtbkultuur Land van Rode

Land van Rode

Geschiedenis van Land van Rode

vtbKultuur Land van Rode bestaat uit de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele.

Schelderode was de hoofdplaats van het Land van Rode in het graafschap Aalst. De Heer van Rode bezat er zijn foncier, met heerlijk kasteel. Sinds het midden van de 12e eeuw zijn de namen van de Heren van Rode bekend. Balegem, Beerlegem, Moortsele en Schelderode vormen de oudste bezittingen van de Heer van Rode.

Door ruil in 1227 werd het land van Rode uitgebreid tot zeventien parochies. De lenen van Rode waren in vier leenhoven gegroepeerd: Schelderode, Melle, Oosterzele en Scheldewindeke. Het telde zeven schepenbanken waarbij Schelderode afhing van die van Bottelare. De Heer van Rode was één van de aanzienlijkste in het graafschap Vlaanderen.

In 1565 werd het Land van Rode verheven tot baronie en in 1682 tot markizaat. Het geslacht van Rode werd opgevolgd door dat van Kortrijk, van Kassel, van Bar, van Luxemburg en van Bourbon. Hendrik Bourbon, koning van Frankrijk, verkocht in 1602 het land van Rode aan Simeon Rodriguez d'Evora, een Antwerps koopman van Portugese afkomst. Schelderode telde nog andere heerlijkheden en lenen.

De eerste vermelding van de parochiekerk, toegewijd aan Sint-Maarten, dateert van 1108; het altaar behoorde toe aan de Gentse Sint-Pietersabdij. De dorpskerk was vanouds ingeplant aan de Gaversesteenweg die het noorden van de gemeente met de dorpskom doorsnijdt, en naast de site van het heerlijk kasteel van Rode aan de rand van de Scheldevallei. Het heerlijke kasteel van de Heren van Rode was in de 7e eeuw verdwenen, maar in 1865 liet F. Van den Poele er een nieuw kasteel bouwen dat bekendstaat als het kasteel van Schelderode en met zijn omringend park een belangrijk element vormt in het beeld van het dorpscentrum.

Schelderode was steeds sterk bebost. 

Bron:Heemkundig Genootschap Land van Rode

<
>
x