vtbkultuur Lanaken

Lanaken

Kasteel Borgharen

Rondleiding in kasteel en tuin, benoemd als in het meest inspirerende renovatieproject van Limburg! en bezoek aan Kasteelhoeve Hartelstein, waar we informatie krijgen over het ontdekte een paardenkerkhof, koffie/thee en vlaai nuttigen en nog even rondstruinen in de Emmaus kringloop.

Datum: 25/05/2019
Uur: 13:30
Plaats: Lanaken
Plaats van bijeenkomst: Kasteel Borgharen
Prijs leden: € 7,50
Prijs niet-leden: € 9,50
Thema: Architectuur
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 23

Als je van Smeermaas langs de Maas naar Maastricht rijdt, zie je aan de overkant kasteel Borgharen liggen. Dit kasteel was in de voorbije decennia sterk in verval geraakt. De tuin werd een wildernis, de grachtmuren stortten gedeeltelijk in en een deel van de inboedel werd verkocht. in 2014 werd het kasteel voor één euro verkocht aan een geboren en getogen Borgharenaar. Met een groep vrijwilligers en de nodige ondersteuning wordt er naarstig gewerkt om het kasteel zijn vroegere glorie terug te geven. In 2018 werd kasteel Borgharen uitgeroepen tot 'meest inspirerende renovatieproject van Limburg'. Een van de enthousiaste vrijwilligers, Peter Geuijen (voorzitter van de Stichting Behoud Kasteel Borgharen) zal ons rondleiden in het kasteel en tonen hoe het kasteel van de ondergang gered wordt.

Na het geleid bezoek verplaatsen we ons naar Kasteelhoeve Hartelstein in de Maasvallei. De weg ernaartoe langs grote Maaskeien is al een belevenis. Er is een woon-werkgemeenschap Emmaus gevestigd. Zij informeren ons over het pas ontdekte 18e eeuwse paardenkerkhof en schenken heerlijke koffie/thee met een stuk Limburgse vlaai. Na afloop kunnen we nog even rondstruinen in de Emmaus kringloopwinkel, een ware ontdekking!

<
>
x