vtbkultuur Laakdal

Laakdal

Zenneprikkelende KnipoogDag

Bezoek aan de Marollen en Elsene

Datum: 20/03/2016 tot 01/01/1970
Uur: 9:30
Plaats: Brussel
Prijs leden: 21
Prijs niet-leden: 29
Type: Groepsbezoek

Op zondag 20 maart 2016 verzetten we je zinnen tijdens onze Zenneprikkelende KnipoogDag, het jaarlijks cultureel stadsfestival van vtbKultuur. Brussel is een vat vol kunst en cultuur, maar ook een plek waar velen wonen en leven.
 
Ochtendprogramma in Brussel
Volkse Marollen met een vleugje art nouveau
Het volkse hart van Brussel klopt in de Marollen. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw ontwikkelde de wijk zich zoals we ze vandaag nog kennen. Victor Horta liet er zijn sporen na met onder andere zijn Volkshuis. Samen met een gids maak je een toer langs een voormalig grootwarenhuis, een woning met atelier voor een kunstschilder, het Wijnpaleis en huurwoningen die revolutionair waren aan het begin van de 20e eeuw. Een bank vooruit voor de gids, want die neemt je mee langs de school van Horta.

Namiddag: cultureel stadsfestival in Elsene
14.00 u. tot 18.00 u.

Het Flageyplein ken je wellicht het beste in Elsene. Tijdens de KnipoogDag woon je er in het voormalige radiogebouw jazz-concerten en een klassieke muziekwedstrijd bij. Vanop het plein kan je op eigen houtje verder op ontdekking gaan.
Een wandeling langs de vijvers van Elsene en de omliggende huizen in verschillende bouwstijlen brengt je bij een stukje zalig groen: de Abdij Ter Kameren. In de hoger gelegen wijken vind je ‘optrekjes’ van grootmeesters Paul Hankar en Victor Horta. Gidsen geven je er een woordje uitleg. In het Museum van Elsene vergaap je je aan werken onder meer Paul Delvaux, René Magritte en Toulouse-Lautrec. Of wat denk je van het Meuniermuseum in het voormalige atelier van de beeldhouwer? Hedendaagse kunst vind je dan weer in de talrijke galeries van het Rivoli-gebouw  en in private kunstverzamelingen zoals Maison Particulière.
De Matongé-wijk bruist van het Afrikaanse leven. We dompelen je in deze gemeenschap onder met workshops, tentoonstellingen en filmvoorstellingen. Nederlandstalige bewoners nemen je mee langs hun lievelingsplekjes en in Gemeenschapscentrum Elzenhof ontdek je diverse creatieve burgerinitiatieven..
Om 17.30 u. ben je welkom op het Flageyplein voor een afsluiter in stijl.

 
Laat je leiden door je smaak en proef de vele pareltjes van deze grootstad.
 
Deelname: 21 euro (leden vtbKultuur) /29 euro, busvervoer inbegrepen. Facultatieve lunch (€ 12,50): soep, saladebar, hoofdschotel (keuze uit 4 gerechten), dessert en drank (blikje frisdrank, bier, of glas wijn). Vooraf reserveren is noodzakelijk!

 

<
>
x