vtbkultuur Kruishoutem

Kruishoutem

Wandeling

Wannenlappersroute Zingem - 9.5 km

Start : Nederzwalmsesteenweg Zingem onder de Scheldebrug

Gratis deelname
Vertrek : 14.00u

Datum: 20/10/2019
Uur: 14:00
Plaats: Zingem
Adres: Nederzwalmsesteenweg , 9750 Zingem
Plaats van bijeenkomst: Onder de Scheldebrug
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Natuur
Type: Wandeling of fietstocht


Weetjes over deze wandeling .....

Vraag aan tien mensen wat een "wannenlapper" id en ze staan allemaal met de mond vol tanden. Niet in Zingem, waar de oudere inwoners meteen van wal steken met een verhaal over grootmoeders tijd.

Tot pakweg de 'Groote Oorlog" was Zingem heinde en ver bekend om zijn wannennijverheid. Een wan is een grote, platte, ovalen mand waarmee het kaf van het koren werd gescheiden. Eenvoudig door het graan op te gooien en in de wan terug te vangen; de wind blies het kaf weg.


Meuleken 't Dal: deze open staakmolen staat op hege teerlngen en is een van de kleinste windmolens van Oost-Vlaanderen. Zijn geschiedenis klimt minstens op tot 12388, maar het veel gehanteerde 1154 zou geen hout snijden.

Dam, dijk en Schelde : in het oosten wordt Zingem omarmd door de Schelde. Dwars op de dijk staat de Damstraat, die haar naam ontleent aan de dam, een opgehoogd stuk weg om met droge voeten van het dorp tot aan de stroom te geraken. en ook erover, want aan het einde van de Damstraat was er een veerdienst.


Grootmeers : De zompige Scheldemeersen kleurden en kleuren deze streek. Eén ervan is de Grootmeers, ooit een open gebied van 100 ha dat in de winter grotendeels blank stond. Bij de rechttrekking van de Schelde werd 19 ha opgespoten en voor akkerteelt gebruikt.

<
>
x