vtbkultuur Kruishoutem

Kruishoutem

PORTUGAL :  waar Europa uitkijkt op de Atlantische Oceaan

Reisreportage door Jan & Rita Thienpont

Datum: 18/12/2018
Uur: 20:00
Deuren open: 19.30u
Plaats: Kruishoutem
Adres: Kerkhofweg 1, 9770 Kruishoutem
Plaats van bijeenkomst: Zaal de Kring, Kerkhofweg 1
Prijs leden: in abonnement inbegrepen
Prijs niet-leden: 5€
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

 

Achter de stralende zandstranden in het westen en de grillige rotskust van het zuiden ligt een land dat de reiziger oprecht zal bekoren. Zijn geschiedenis heeft een heel eigen kunst voortgebracht, zoals de Manuelijnse bouwwerken en de ‘azulejos’ of versierde tegels.

Je vindt er een vredig landschap met duizenden kurkeiken, karakteristieke dorpjes, en ongerepte gebieden met hoge bergen. Tussen al deze pracht van kunst en natuur wonen de Portugezen, gastvrije, openhartige en vriendelijke mensen. In het verleden ontwikkelden zij zich tot zeevaarders die de wereld verkenden, wat nog te zien is in de kosmopolitische sfeer van Lissabon en Porto. En ook de indringende en ontroerende klanken van de ‘Fado’, het Portugese lied,  tonen aan dat het unieke van dit land blijft bestaan.

Portugal, land van zon, zee, wijn, kurk en fado’s is vooral bekend om de schitterende stranden en grillige rotskust van de Algarve en de boeiende stad Lissabon.

Maar er is heel wat meer. Het land kent een grote verscheidenheid van cultuurmonumenten: Romeinse ruïnes, stoere middeleeuwse vestingen, gracieuze paleizen en kerken in de zo typische Manuelijnse stijl.

En ook afwisselende landschappen en ongerepte natuurparken oefenen een grote aantrekkingskracht uit op de bezoeker.

Omringd door het grote Spanje, hun enige buurland hebben de Portugezen zich van oudsher georiënteerd op de zee.

 

           

 

 

<
>
x