vtbkultuur Kruishoutem

Kruishoutem

De Stille Oceaan

van Micronesië tot Hawaii ...

Grensverleggende Reisreportage door Patrick De Wilde

Datum: 17/12/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19.30u
Plaats: Kruisem
Adres: Kerkhofweg 4, 9770 Kruisem
Plaats van bijeenkomst: POC de Kepper - op de hoek van de Pastorijstraat en de Kerkhofweg.
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De Stille Oceaan beslaat één derde van het aardoppervlak, maar is één van de minst bekende gebieden op onze planeet. Duizenden jaren lang leefden de inwoners van de Stille Zuidzee er in relatieve isolatie. De drie grote bevolkingsgroepen, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs, zwierven uit over de honderden eilanden en atollen. In 1521 was Magellaan de eerste om de Oceaan over te varen en dit enorme gebied te openen voor de westerse wereld. Eerst Spanje en later Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS waren er actief, en hebben hun sporen nagelaten. Sinds de jaren '70 zijn de meeste eilanden onafhankelijk, maar worden geconfronteerd met problemen ten gevolge van de opwarming van de aarde.

Micronesië bestaat enerzijds uit de onafhankelijke republieken Palau, Micronesia, en de Marshalleilanden, en anderzijds uit de met de VS verbonden eilanden van de Noordelijke Marianen en Guam. De natuurpracht is er overweldigend: de Rock Islands op Palau zijn werelderfgoed en de stranden beantwoorden aan alle vereisten van het idyllische tropische "Stille Zuidzee"-eiland. Oude culturen hebben mysterieuze steden achtergelaten zoals Nan Madol op het eiland Pohnpei. Maar hoe leven de mensen er vandaag, hoe combineren ze de oude matriarchale structuren met moderne democratische gebruiken, hoe gaat men om met problemen als de stijging van het zeeniveau, steeds krachtiger wordende orkanen, tsunami's en el Niño...?

Hawaii is de jongste eilandengroep ter wereld, met actieve vulkanen die nog steeds uit de oceaan oprijzen. Hawaii bleef onontdekt tot Captain Cook er in 1788 toevallig terecht kwam. Toch woonden er al meer dan 1000 jaar Polynesiërs die een gans eigen cultuur hadden opgebouwd. Ondertussen heeft Hawaii vele immigratiegolven gekend (van Engelse walvisvaarders en missionarissen tot Chinese, Japanse en Filipijnse gastarbeiders). In 1959 werd het de 50ste staat van de VS. Toch  proberen de Hawaiianen nog zo veel mogelijk hun oude cultuur te bewaren: surfen op metershoge golven en het behoud van hun oude taal en heilige tempels zijn daar bewijzen van. De contrasten zijn er groot: Honolulu en Waikiki Beach zijn super-mondaine badplaatsen, maar liggen op slechts enkele kilometers afstand van weinig toegankelijke maar spectaculaire bergen en valleien. Koffieplantages hebben de vroegere suikerriet- en ananasteelt vervangen. We eindigen met misschien wel de bekendste inwoner van Hawaii: pater Damiaan, die op een bijna onbereikbaar deel van het eiland Molokai vele melaatsen verzorgde tot hij zelf aan de ziekte overleed. Hij werd enkele jaren geleden tot de grootste Belg aller tijden gekozen.

<
>
x