vtbkultuur Kortrijk

Kortrijk

BERLIJN VAN NAZIBOLWERK TOT MEEST HIPPE HOOFDSTAD.

Berlijn als metafoor voor onze geschiedenis.

Datum: 07/02/2019
Uur: 19:30
Deuren open: 19.15
Plaats: Vorming Plus
Adres: Vormingplus Midden-en-Zuid-West-Vlaanderen Wandelweg 11, 8500 Kortrijk
Plaats van bijeenkomst: Vormingplus
Prijs leden: 10 euro
Prijs niet-leden: 10 euro
Prijs voorverkoop: 10 euro
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Berlijn heeft alles meegemaakt: de naziterreur in de jaren '30 en tijdens de tweede wereldoorlog, de koude oorlog na 1945 en de bouw van de Muur, het uiteenvallen van het Oostblok en tenslotte de heropleving in de jaren '90.

Dit maakt Berlijn tot de perfecte metafoor voor de Europese geschiedenis van de tweede helft van de 20° eeuw.

De causerie in woord en beeld geeft een overzicht van de gebeurtenissen sinds de jaren '30 tot heden. De machtsovername van Hitler en de oorlogsjaren. De splitsing van Europa in twee machtsblokken, oost en west. De impact van de Muur op het dagelijkse leven in Berlijn - zowel voor de zogenaamde "Ossies" als voor de West-Berlijners. En tenslotte die Wende, met de val van de Muur en de transformatie van Berlijn tot een trendy hoofdstad, met een dynamiek, die wellicht uniek is.

Berlijn laat uiteindelijk ook toe een aantal fundamentele vragen te stellen - ethische en andere. Het is al te gratuit als buitenstaander aan de zijlijn een vrijblijvend oordeel te vellen. Berlijn zet immers aan tot zelfreflectie én tot bescheidenheid. Wat zouden wij - wat zou elk van ons gedaan hebben onder de criminele terreur van het Naziregime? Hoe zou u gereageerd hebben op de bouw van de Muur, die de stad als een houtblok in twee klieft? Zou u de sprong naar het westen gewaagd hebben toen de werken aan de Muur nog in de beginfase waren en vluchten nog mogelijk was? Wanneer beslist iemand have en goed, familie en vrienden, achter te laten, wetende dat het wellicht een definitieve en onomkeerbare beslissing kan zijn? En dit brengt ons onvermijdelijk tot een aantal actuele thema's die onze nieuwberichten dagelijks beheersen.

Zo is Berlijn ook een metafoor voor onze hedendaagse maatschappij en de complexe uitdagingen waar die mee geconfronteerd wordt.

De causerie is een cross-over van literatuur, geschiedenis en actualiteit, gekoppeld aan een aantal vragen die ook elk van ons raken.

Spreker is Luk Kennes, reisleider ROC en lid van VtbKultuur, gepassioneerd door de kruisbestuiving tussen moderne kunst en de geschiedenis van de 20° eeuw en die reeds diverse reizen naar Berlijn heeft geleid.

<
>
x