Culinaire wijnavond begeleid door 6 goede wijnen
Datum: | 23/11/2018 tot 01/01/1970 |
Uur: | 20:00 |
Deuren open: | 19:30 |
Plaats: | GC Colomba |
Adres: | Wijngaardstraat 1, 3070 Kortenberg |
Prijs leden: | € 69,00 |
Prijs niet-leden: | € 77,00 |
Thema: |
Culinair |
Type: | Cursus/workshop |
Rauwe vis is niet evident als wijnpartner. We zitten immers met een ‘puur natuur’-product dat een hoog umani-gehalte bevat, veel jodium en vaak een vrij vette textuur. Bovendien wordt de flessenkeuze nog extra gecompliceerd door wat er rond deze ‘poisson cru’ gebeurt: de sojasaus, het zeewier, de vurige wasabi en de gekonfijte gember.
De meest evidente wijnkeuze blijft natuurlijk wit. Vooral droog gevinifieerde, op frisse zuren gebaseerde ‘secs’ zonder eiklagering partneren goed met sushi.
De regel luidt: hoe ‘straffer’ de vis of het schaaldier dat de sushi bevat, hoe intenser/vetter de begeleidende wijn mag worden. Maar steeds: houtloos!
Maar niet alleen droge witte wijn is geknipt, ook niet te suikerachtige demi-secs, dus wijn met een beperkte dosis restsuikers, vormen prima gezelschap voor sushi.
Een categorie die zeker niet mag vergeten worden zijn de rosé’s. Vrijwel elk type rosé combineert vrij makkelijk met de meeste sushi-bereidingen.
Zelfs rode wijn kan, maar hier gelden enkele spelregels: de cuvée mag niet op eik gelagerd zijn, de fruitfactor moet hoog liggen, de tannines laag en de schenktemperatuur wat koeler dan normaal (circa 14°C
©