vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Present. Stephan Vanfleteren & Cool Japan, autocaruitstap Antwerpen

Present. Stephan Vanfleteren, overzichtstentoonstelling, Fotomuseum

Cool Japan, tentonstelling, Mas

Datum: 30/01/2020
Uur van samenkomst: 07:50
Plaats: OC Berkenhof
Prijs leden: 46,00
Prijs niet-leden: 51,00
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Present. Stephan Vanfleteren

Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

De tentoonstelling palmt het volledige museum in en neemt u mee op een fotografische reis doorheen het oeuvre van Stephan Vanfleteren. De eerste jaren van zijn journalistieke werk lezen als een stuk geschiedenis: de affaire Dutroux, de genocide in Rwanda. Rond de millenniumwisseling begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Wat hem drijft is de melancholie van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorwinterd fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden.

 Doorheen heel zijn carrière slingert Vanfleteren tussen actie en stilstaan; tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid. Dit weerspiegelt zich ook in zijn praktijk als fotograaf. Reizen wordt afgewisseld met fotograferen in de besloten omgeving van zijn daglichtstudio. Meer en meer sluipen de verstilling en de dood in zijn werk. Deze thema’s staan centraal in twee recente reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie. 

Present biedt de gelegenheid om samen met Stephan Vanfleteren terug te kijken op een rijk en intens oeuvre met één constante: de fotograaf is steeds aanwezig, altijd present.

Cool Japan

De expo Cool Japan neemt u mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. Met unieke historische stukken laat het MAS zien hoe Japanse iconen zoals Naruto, Sailor Moon en Hello Kitty in een lange traditie staan en hoe oude en nieuwe Japanse kunst de wereld blijven inspireren. 

Naruto, Sailor Moon, Hello Kitty: allemaal wereldberoemde iconen uit de Japanse beeldcultuur die u misschien al kent. Maar wist u ook dat de hedendaagse Japanse beeldcultuur een heel rijke voorgeschiedenis heeft? Zo is de stijl van de hedendaagse Japanse tekenaars of ‘mangaka’ beïnvloed door de historische prentkunst en de technieken van oude meesters. Het MAS toont deze lange traditie van waaruit de hedendaagse Japanse popcultuur is gegroeid met unieke historische stukken uit eigen collectie en bruiklenen. 

In ‘Cool Japan’ kan u ook oude en hedendaagse Japanse kunst bewonderen, ontdekken hoe mode-ontwerpers zich door Japan lieten inspireren, en de kleurrijke ‘Kawaii’ of cute fashion uit Tokyo leren kennen of de knappe tattoo’s van de oude strijders bekijken. En u kan meer doen dan kijken alleen, want u kan ook zelf dingen doen zoals een babbeltje slaan met robot Pepper of urenlang mangastrips lezen in onze bibliotheek. 

'Cool Japan' is een expo naar een tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederland en door het MAS herwerkt voor Antwerpen.

 

<
>
x