vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Pieter Bruegel de Oude, 450 jaar geleden overleden, lezing

Zowel de plaats als het tijdstip van Bruegels geboorte (tussen 1520 en 1525) en zijn woonadressen zijn nog steeds een twistpunt (Son bij Breda, Brogel, Bree, Peer), noch het beroep van zijn ouders. Bruegel groeide op in een woelige maar interessante tijd: de bloeitijd van het humanisme en de Renaissance, met o.a. Michelangelo en Vesalius, de ontwikkeling van de wetenschappen, ...

Datum: 04/04/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: GC Colomba
Prijs leden: 9,00
Prijs niet-leden: 10,00
Prijs voorverkoop: Korting € 1,00
Thema: Beeldende kunst
Type: Reportage of lezing

Hij werd in 1546 meester  n Antwerpen en reisde, zoals dat toen ook belangrijk werd geacht, naar Italië, om er de eigentijdse en de antieke kunst te gaan bekijken. Hij ging nadien aan de slag, vanaf ca. 1551. Later verhuisde hij, na zijn huwelijk in 1563, naar Brussel omwille van meerdere redenen.  

Tot 1559 signeerde hij zijn werk met 'Brueghel', daarna werd de h weggelaten. Hij werd lang de ‘Boerenbruegel’ of ‘Pier den Drol’ genoemd. Ten onrechte. Hij was ook een goed tekenaar, prentenontwerper en schilderde niet alleen boerentaferelen, maar ook tal van prachtige landschappen, religieuze voorstellingen, hallucinante hellestukken, oorlogstaferelen en goed gevulde en encyclopedische werken. Aanvankelijk beïnvloed door Jeroen Bosch, evolueerde hij tot een typische trefzekere stijl en maakte hij composities met een beperkt aantal monumentale figuren en een opmerkelijke ruimtelijkheid. Hierbij stond de harmonie tussen de mens en de natuur centraal. Bruegel werd de vader van de genreschilderkunst, en zou na zijn dood veel kunstenaars beïnvloeden. Niet alleen machtige personen wensten werken in hun kunstcollectie te hebben, ook grote meesters zoals Rubens en Brouwer werden door zijn kunst geïnspireerd.  

Machteld De Schrijver is kunsthistorica, stads- en musea-gidse in Brussel en was samen met haar vader Albrecht mede verantwoordelijk voor de uitbouw van het Bruegel-openluchtmuseum in Dilbeek (in 2004) en het schrijven van een begeleidend boekje.

Op deze lezing wordt een stripverhaal over Bruegel voorgesteld (8 bladzijden A4). Dit onuitgegeven werk op luxepapier van Castor (Chris Vandendriessche uit Kortenberg) is verkrijgbaar tegen € 5,00, uitsluitend bij vtbKultuur Kortenberg (of € 7,00 verzending inbegrepen).
Wie vooraf inschreef voor deze lezing, krijgt dit originele stripverhaal gratis, beperkt tot 1 per persoon of koppel. Vooraf inschrijven kon tot 2 april 2019.

 

<
>
x