vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Muzikale Strelingen, concert met een verhaal i.s.m. LUCA Lemmens Leuven

De Concertvereniging pakt uit met een nieuwe reeks: concerten met een verhaal. We stellen u een muzikale verteller voor in een combinatie van lecture en performance, die op een meeslepende manier zijn unieke verhaal vertelt.

Datum: 03/03/2019
Uur: 10:30
Deuren open: 10:15
Plaats: Oude Abdij
Adres: Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg
Prijs leden: € 14,00
Prijs niet-leden: € 16,00
Prijs voorverkoop: Korting € 2,00
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

De Concertvereniging pakt uit met een nieuwe reeks: concerten met een verhaal. We stellen u een muzikale verteller voor in een combinatie van lecture en performance, die op een meeslepende manier zijn unieke verhaal vertelt.

Wat hebben de Beatles en Monteverdi gemeen? Waarom zou Bach een goeie jazz-musicus geweest zijn? Vanaf wanneer werd klassieke muziek lelijk en hoe kon dat gebeuren? Wat hebben trommels en tamboerijnen te maken met de Passiekora-len van Bach? Had Rachmaninov gregoriaans kunnen componeren?! Allemaal vragen die aan bod komen in een babbel-concert waar de hele muziekdoos op tafel wordt gesmeten… en weer in elkaar gezet.

We beluisteren muziek steeds in de tijd - van voor naar achter, van links naar rechts. Maar die muziek is gebouwd met bouw-stenen die meestal óp elkaar staan, niet náást elkaar. In een dik uur tijd wordt u bij de hand genomen om te luisteren naar die bouwstenen en leert u over de geschiedenis ervan. Op ontdekking naar de verborgen kracht van melodieën en de nog grote-re kracht van simpele gitaarakkoorden.

In deze lecture performance - in gewone mensentaal, zonder technisch jargon - is er geen onderscheid tussen gesproken uitleg en de talrijke muziekvoorbeelden – ze gaan naadloos in elkaar over, in één lange causerie die in Canvas’ Culture Club niet zou misstaan.

Aan de piano improviseert Kris Wittevrongel over de grenzen van de genres heen. Hij laat horen in welke tijdsgewrichten de muziek evolueerde en hoe ze evolueerde. Door te improviseren balt hij enkele honderden jaren samen in enkele minuten en hoort u de muziekevolutie, in detail én in fast forward. Geen musicologische lezing met muziekvoorbeeldjes, maar een eigenzinnig muziekverhaal van achter de piano waarbij de luisteraar maximaal betrokken wordt.

KRIS WITTEVRONGEL deed zijn professionele studies aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 1988 werd hij laureaat orgel en startte er onmiddellijk daarna zijn activiteiten als docent orgel, harmonie, analyse, praktische harmonie en improvisatie. Kort daarna legde hij het examen fuga af met grote onderscheiding. Hij vervolmaakte zich in de orgelklas van Luk Bastiaens en behaalde het Hoger Diploma. Onder begeleiding van Reitze Smits bereidde hij zich voor op de Speciale Prijs Improvisatie. Sinds 2004 is hij campusbeheerder van het Lemmensinstituut.

Kris Wittevrongel legde zich van jongs af en gedurende zijn hele studie en latere carrière vooral toe op improvisatie: het cre-ëren van muziek zonder partituur, het vertellen van – letterlijk – ongehoorde muzikale verhalen, in een toonspraak die kan gaan van middeleeuws tot hedendaags, en dit op piano of orgel. Zijn improvisatieprojecten voert hij al dan niet uit in combina-tie met koren, woordkunstenaars, instrumentisten,… Hij is een van de weinige Belgische klassieke musici die zich waagt aan integrale improvisatieconcerten. Zijn passie voor muziek, lesgeven, analyse én improvisatie komen samen in unieke lecture performances.

Een exclusieve samenwerking met LUCA School of Arts, campus Lemmens Leuven

 

<
>
x