vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Litouwen, op reis naar het onbekende, lezing door Kurt Van Eeghem

Eeuwig zingt Litouwen,
Een tocht door Barok Litouwen

Reeks: lezingen op zondagmorgen

Datum: 08/03/2020
Uur: 10:00
Deuren open: 09.45 uur
Plaats: Oude Abdij
Adres: Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg
Prijs leden: 11,00
Prijs niet-leden: 12,00
Prijs voorverkoop: Korting van € 1,00
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

‘Onbekend maakt onbemind’

Zelden was een cliché zo waar als in het geval van Litouwen. Toen Kurt Van Eeghem de studio’s van de VRT achter zich sloot, vertrok hij ogenblikkelijk naar Litouwen om er te wonen, te schrijven en vele honderden kilometers te wandelen. Hij vond er veel meer dan hij zocht en viel van de ene verbazing in de andere. Nu, talloze reizen later deelt hij graag de vele ervaringen tijdens een boeiende lezing. 

Over wat ooit het grootste land van Europa was, dat reikte van de Baltische Zee tot aan de Krim. Over Vilnius, de meest noordelijke Barokstad van Europa vol schitterende kerken en paleizen. Over een land dat tot in het jaar 1.000 was bewoond door heidenen maar even later alle godsdiensten welkom waren. Over een land waar de kunsten bloeien en, bijvoorbeeld, de helft van de bevolking muziek kan lezen en schrijven.

Eeuwig zingt Litouwen in haar prachtige taal. Overal weerklinkt gezang. 

Litouwen is Europa, je betaalt er met de Euro en het behoort tot de Schengenzone maar we kennen het niet. En dat is doodjammer.

De spraakwaterval Kurt Van Eeghem brengt daar verandering in met een sprankelende lezing. U bent verwittigd…zijn enthousiasme is aanstekelijk. Het kan gebeuren dat u na de lezing ogenblikkelijk een reis naar Vilnius bestelt. 

In september van dit jaar verscheen zijn boek over Litouwen bij Uitgeverij Polis.

<
>
x