Cultuursmakers

Kortenberg

Leuven, Norbertijnen en Begijnen, streekwandelingen

Sporen van de Norbertijnen in de Leuvense binennstad & De Beiaard klinkt, het Begijntje zingt

Datum: 17/06/2021
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 09:45
Plaats: Pui (trappen) stadhuis
Adres: Grote Markt , 3000 Leuven
Prijs leden: 20,00
Prijs niet-leden: 22,00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Sporen van de Norbertijnen in de Leuvense binnenstad, 900 jaar Norbertijnen
In 1129 werd op verzoek van Godfried met de Baard de abdij van Park op zijn jachtdomein gesticht. De band tussen de parkheren en de machthebbers zal tot aan de Franse Revolutie innig blijven. Ook de relatie met het belangrijke Sint-Pieterskapittel was bijzonder.
In de Sint-Pieterskerk kan men de  werken van enkele kunstenaars bewonderen die zeer actief waren in de Parkabdij: de beeldhouwer Bergé, de glazenier de Caumont, de schilder Verhaeghen.
Tijdens hun studies aan de universiteit van Leuven resideerden de norbertijnen in het Prémonstreitscollege. Het drama van de abdijbibliotheek zal niet ontbreken.
In de economische organisatie van een abdij spelen de refuges een belangrijke. De spreuk zegt:” Men leeft niet van brood alleen” maar zonder brood is het toch moeilijk.
Deze en nog andere verhalen komen aan bod tijdens de wandeling.

 De Beiaard klinkt, het begijntje zingt
Hoewel de beiaard in een begijnhof een “vreemd” gegeven is, is de beiaard in het Groot Begijnhof van Leuven een unieke combinatie: één van de 5 Leuvense beiaarden in een gerestaureerd, uniek, hoofdzakelijk 17de-eeuws decor, waarbinnen ook een bloeiende, zelfstandige religieuze vrouwengemeenschap leefde. 
De beiaard speelt geprogrammeerd “Heer Jezus heeft een Hofken” en “Heer Halewijn” Deze en andere melodieën zijn de rode draad om het leven binnen een begijnhof in de loop van de dag en van het jaar te schetsen. Muziek ritmeerde het begijnenleven.
Hoe belangrijk de religieuze muziek ook was, er waren genoeg redenen om te feesten en te zingen. Bewuste, zelfstandige vrouwen met hun twee voeten in het  leven, dat waren begijnen.

 

<
>
x