vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Horta & Wolfers, tentoonstelling Jubelpark, Brussel, 10.00 uur (volzet)

Heropening van de juwelierszaak Wolfers Frères, 1912

Datum: 26/08/2018
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 09.15 uur
Plaats: Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Adres: Jubelpark 10, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: OC Berkenhof Kortenberg
Prijs leden: € 22,00
Prijs niet-leden: € 25,00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, werd de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond.

Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat in Brussel. Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren zullen worden geïntegreerd. Zo zullen de bezoekers de zaal betreden zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde.

Het winkelinterieur wordt volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahonie werd inmiddels gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten wordt opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag wordt opgefrist. Daardoor zal de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar worden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw zullen de bezoekers als het ware terechtkomen in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten.

<
>
x