vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Gouden reis naar Samarkand, beeldreportage door Erik en Ingrid Buyse

Lang geleden werden in Europa deze woorden een idioom,Het symboliseert een magisch Oosters sprookje, verbonden met de dichter poëet en toneelschrijver James Elroy Flecker. Geboren op 5 november 1884 in Lewisham, Londen en over een slogan, zoiets als een toeristisch handelsmerk, bezegeld voor de toekomst .

Datum: 14/09/2018
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: Oude Abdij
Adres: Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg
Prijs leden: € 6,00
Prijs niet-leden: € 7,00
Thema: Andere culturen
Type: Evenement

Zijn gedicht omgezet in een hymne, gemaakt voor reizigers naar het betoverende oosten. Het symboliseert een magisch Oosters sprookje, verbonden met de dichter poëet en toneelschrijver James Elroy Flecker.

 Geboren op 5 november 1884 in Lewisham, Londen en overleden aan tuberculose in het Zwitserse Davos op dertigjarige leeftijd. Zijn overlijden werd destijds beschreven als “ongetwijfeld het grootste voortijdig verlies die de Engelse literatuur heeft geleden sinds de dood van de dichter uit het tijdperk van de romantiek”, John Keats, die eveneens een kort intens leven leidde en ook werd aanzien tot de belangrijkste dichters van zijn generatie.

 Vandaag nog nodigt de Gouden weg een fascinerend stuk op de legendarische Zijderoute, nog steeds reizigers uit ,naar de minaretten en azuurblauwe koepels van Samarkand en Bukhara, gouden steden die bol staan van Oosterse architectuur. Shakhrisabz de geboortestad van Timoer Lenk. 

Maar we starten in de hoofdstad Tashkent, en reizen naar de vruchtbare Fergana Vallei met steden zoals Kokand en Fergana die tot ieders verbeelding zal spreken. Margilan met zijn eeuwenoude tradities van handgeweven zijde en katoen, één van de oudste steden in Oezbekistan.Rishtan met zijn intens blauwe keramiek en Chust bekend om zijn Damascus-messen. We rijden door de Kyzil Khum woestijn naar de parel van gebakken klei Khiva via Nukus naar de “Aralzee” in Karakalpakstan, de enige autonome republiek binnen Oezbekistan. Want … 

We reizen niet voor handel drijven alleen;
Bij hetere winden zijn onze vurige harten aangewakkerd:
lust om te weten wat niet geweten mag zijn
Maken wij de “Gouden Reis naar Samarkand”

<
>
x