vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

De ultieme Antarctica Expeditie - première

De Falklandeilanden, South Georgia en Antarctica

Datum: 17/01/2020
Uur: 20:00
Plaats: Auditorium Universitair Psychiatrisch Centrum
Adres: Leuvensesteenweg 517, 3070 Kortenberg
Prijs leden: 6,00
Prijs niet-leden: 7,00
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Antarctica is het continent rond de zuidpool van de aarde. Het is het vijfde grootste continent (14 milj.km²). Antarctica wordt omringd door de Atlantische-, Indische- en de Grote Oceaan. Het land en het water rond Antarctica wordt gezamenlijk aangeduid met de term Antarctis. ntarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap. Het is het koudste gebied op aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten is −89,2 °C. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De ijskap is gemiddeld 2200m dik, 4776m op de dikste plaats. Het hoogste punt is Mount Erebus ( 3794m) een stratovulkaan.

Antarctica is het droogste continent met de laagste gemiddelde neerslag (170 mm/jaar). Het binnenland is bijzonder droog. Enkel de westkust van het Antarctisch Schiereiland is natter. Daar valt meer dan 3 meter sneeuw per jaar.

In Antarctica overheersen oostenwinden. Minder sterk in het binnenland, maar langs de kust kan het stevig waaien. In 1972 werd een maximale windsnelheid van 324 km/u gemeten.

Op Antarctica groeien slechts enkele plantensoorten. Langs de kusten van Antarctica leven echter vele dieren, waaronder pinguïns, walvissen en zeehonden. De wateren rond Antarctica zijn rijk aan voedsel. Antarctica heeft geen permanente bewoners. Een aantal landen houden echter
onderzoeksstations open.

<
>
x