vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

AFGELAST De ontdekking van de Romantiek, LUCA Kamerorkest o.l.v. Michel Tilkin

Muzikale Strelingen, concert

Datum: 19/09/2020
Uur: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: Sint-Martinuskerk
Adres: Annonciadenstraat 1, 3078 Everberg
Prijs leden: 12,00 (uitsluitend in voorverkoop)
Prijs niet-leden: 14,00 (uitsluitend in voorverkoop)
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Op zoek naar de menselijke ziel

W. A. Mozart: La Clemenza di Tito (1791; Wenen)
C. M. von Weber Klarinetconcerto nr. 1 in fa klein (1811)
F. Schubert: Symfonie nr. 2 in SiB (1814; Wenen) 

Klarinet solo: student Koen Ubaghs

Tijdens de laatste jaren van de 18de eeuw keert Mozart zich af van de komische opera buffa en schrijft 2 ernstige opera seria’s: La Clemenza di Tito en Die Zauberflöte. De thematiek is die van een politicus-alleenheerser uit lang vervlogen tijden die na lang twijfelen een beslissing neemt met zijn hart in plaats van politieke opportuniteit te laten primeren. We zien hier de kiemen van een verschuiving van de expressie van ideële principes – het goddelijk verhevene – naar de bewustwording van het ik en zijn individuele stemming. 

Waar de opera stilistisch nog helemaal classicistisch (Grieks) is, componeert Carl Maria von Weber nauwelijks  20 jaar later met zeer nieuwe harmonieën. De solist is de vertolker geworden van de hoogst individuele expressie

van de hoogst individuele gevoelens, de romantiek is geboren. Weber, wiens nicht Constanze de vrouw van Mozart wordt, begint opera’s te schrijven waarin één individu of held centraal staat en zichzelf onder andere ontdekt in een decor waarin de natuur een hoofdrol speelt.

In tegenstelling tot Mozart en Weber vertoeft Schubert tijdens diezelfde jaren niet in de nabijheid van bijna absolutistische, met de ideeën van de Verlichting worstelende vorsten en bisschoppen. Zijn wereld beperkt zich tot die van de klas kinderen aan wie hij les geeft en zijn vrienden uit de Gesellschaft der Musikfreunde. Maar ook hij krijgt, net zoals Weber, les van Michael en Joseph Haydn, de exponenten van het Weense Classicisme. Ook hij maakt plots samen met vrienden-dichters de ommekeer naar de ontdekking van het ik en zoekt die in onvergetelijke melodieën.

Welkom op het fascinerende tijdsgewricht waar Griekse ratio de fakkel doorgeeft aan menselijke emotie bij de aflossing van 17de eeuw.

Een exclusieve samenwerking met LUCA School of Arts, campus Lemmens Leuven

<
>
x