vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

AFGELAST Dacia Felix (Tongeren) & Labiomista (Genk)

Europalia Roemenië: Dacia Felix. Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins museum, Tongeren

Labiomista. Een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven
Koen Vanmechelen, Genk

 

Datum: 11/04/2020
Uur: 07:55
Plaats: Parking OC Berkenhof
Prijs leden: 41,00
Prijs niet-leden: 44,00
Thema: Andere culturen
Type: Groepsbezoek

“Dacia Felix” brengt het verhaal van zes bekende en minder gekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.

Kruispunt van culturenTongeren is de eerste stad ooit in onze streken. De Romeinen stichten haar rond 10 voor Christus, enkele decennia na hun overwinning op de Eburonen en hun stamhoofd Ambiorix. Atuatuca Tungrorum groeit in korte tijd uit tot een wervelend centrum, in de noordwestelijke uithoek van het Romeinse Rijk. De plaatselijke bevolking richt haar blik naar Rome. Vooral de elite omarmt de Romeinse levensstijl, zonder de eigen, pre-Romeinse gewoonten en gebruiken op te geven. 

Meer dan 2000 kilometer oostwaarts, waar nu Roemenië ligt, voltrekt zich een gelijkaardig fenomeen. Het Romeinse leger breekt er in 106 na Christus de laatste weerstand van de lokale bevolking en annexeert een flink stuk van het gebied. De lokale hoofdman Decebalus en de overwonnenen zijn Daciërs. Ook daar doet de Romeinse cultuur haar intreden. Die ziet er hetzelfde uit als hier en toch weer anders. 

Labiomista
Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat u meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.

Voor meer informatie, klik hier.

 

<
>
x