Cultuursmakers

Kortenberg

Culinaire wijnavond, met een knipoog naar Bruegel

 Welke wijn past bij welk gerecht? Er bestaan vele meningen en theorieën over. Maar het werd ook wetenschappelijk onderzocht.

 

Datum: 22/11/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: Ontmoetingshuis De Klok
Adres: Dekenijstraat 11, 3071 Erps-Kwerps
Prijs leden: 63,00
Prijs niet-leden: 69,00
Type: Cursus/workshop

De algemene regels van het combineren van wijn en gerechten kennen we allemaal: wit bij vis, rood bij vlees, zoet bij het dessert. Wijnliefhebbers zullen wel eens opwerpen dat witte wijn ook samengaat met wit vlees en gevogelte, en dat een jonge rode wijn het best kan vinden met vis. Over kaas is iedereen het stilaan eens dat witte wijn er vaak beter bij past dan rode.  

Maar volstaat dat? Groenten en sausen spelen een belangrijke rol in de smaakbeleving van een gerecht, wat de keuze van de wijn beïnvloedt. Chefs zijn steeds creatiever geworden: vis en vlees worden in één gerecht vermengd, exotische ingrediënten vanuit de hele wereld worden gebruikt, smaken uit verschillende culinaire culturen worden  gecombineerd, er wordt gespeeld met contrasten tussen koud en warm, zoet en zuur, zout en zoet. Hoe vangt u dat allemaal op met wijn?

Panna cotta van bloemkool en geitenkaas
Paling in ‘t groen (moderne versie)
Witte pens met peer en crumble van bloedworst
Varkenswangetje met pompoencréme en aardappelwafeltje
Rijsttaart en kriekengarnituur
 
Begeleid met wijnen uit het Rijngebied, de Loire en Aquitanië.

 

<
>
x