vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Collectie/atelier Ommegang - Erfgoeddag Brussel

De indrukwekkende collectie van de Ommegang is ondergebracht in twee gebouwen. Wij krijgen de kans om het gebouw in de Huidevettersstraat te bezoeken.

 

Datum: 28/04/2019
Uur: 13:30
Uur van samenkomst: 13:15
Plaats: Collectie van de Ommergang
Adres: Huidevettersstraat 180, 1000 Brussel
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De indrukwekkende collectie van de Ommegang is ondergebracht in twee gebouwen. Wij krijgen de kans om het gebouw in de Huidevettersstraat te bezoeken.

Het is een gebouw van 4 verdiepingen, dat gevuld is met meer dan 2000 kostuums, vlaggen, objecten (zoals hellebaarden, pijlen en bogen, helmen, harnasonderdelen, schilden, stoelen en tafelwaar, processietoortsen van gilden), schoenen, reuzenkoppen, enzovoort... die jaarlijks gebruikt worden bij de Ommegang in Brussel. Hier werken een 8-tal personen, waaronder 2 naaisters met eigen kamer, die de kledingstukken nakijken, herstellen en wassen na elke Ommegang. Andere medewerkers inventariseren of doen opzoekingswerk opdat alles zo authentiek mogelijk zou zijn. 

Sommige kledingstukken zijn van 1930. Er zijn ook foto’s, affiches, infopanelen, en er is zelfs een relatie met Manneken Pis.

Dus een ideale locatie, met een band met het opgelegde thema: hier wordt patrimonium bewaard, geconserveerd, doorgegeven en er wordt ‘ambachtelijk gewerkt’.  Het gebouw zou kunnen aanzien worden als een museum met depot.

Achtergrondinfo over de Ommegang
De Ommegang was in het verleden (1356 tot 1785) een religieuze processie of stoet. Dit werd afgeschaft door Jozef II. Nu is het een folkloristische en toeristische stoet, in het leven geroepen in 1930, als een herdenking van de Blijde Intrede van keizer Karel (16de eeuw). Aan deze stoet nemen ca. 1.400 figuranten deel en verenigingen, zoals de steltenlopers, de Gilles… Door het succes werd het stilaan tweemaal  in de eerste week van juli georganiseerd. Verschillende verenigingen, edelen, schuttersgilden enzovoort helpen mee. Dit jaar wordt het echter verschoven naar juni, wegens de komst van de ‘Tour de France’, in Brussel.

Administratiekosten: € 5,00 per persoon
Inbegrepen: gids, audiofoonsysteem

Beperkt aantal plaatsen.

 

<
>
x