vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

Ancestors & Rituals, tentoonstelling, optreden dans & muziekgroep (volzet)

Tentoonstelling ‘Ancestors & Rituals’: het paradepaardje van Europalia Roemenië is een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de 20ste eeuw.

Datum: 14/12/2019
Uur: 13:15
Plaats: Paleis voor Schone Kunsten
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Prijs leden: 10,00
Prijs niet-leden: 15,00
Thema: Andere culturen
Type: Tentoonstelling

Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd - de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs. 

Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. Hij introduceerde een nieuwe beeldentaal, los van de heersende academische stijl. In zijn oeuvre sublimeert hij de werkelijkheid tot alleen de poëtische essentie overblijft en slaagt hij er in de ziel van zijn onderwerpen bloot te leggen. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.

De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’ ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

 

<
>
x