Cultuursmakers

Kortenberg

Amfora wijnen, wijn(proef)avond door Michéle Vermeulen

Rond de Kaukasus, in Georgië, werd tot minstens 6000 jaar v.C. aan wijnbouw gedaan en dat in de traditionele kleikruiken “Qvevri” genaamd. Hierin werd het sap van de gegiste druiven gedurende maanden, zelfs jaren bewaard. 

Datum: 27/03/2018 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Plaats: GC Colomba, Kortenberg
Prijs leden: € 24,00
Prijs niet-leden: € 27,00
Thema: Culinair
Type: Cursus/workshop

Georgië is tevens het oudste wijn-producerende land van Europa. Het woord “wijn” vindt trouwens zijn oorsprong in de Georgische benaming ‘ghvino’. En dan hebben we het nog niet over het talrijke aanbod aan druivenrassen, meer dan 540 soorten werden door de eeuwen heen gecultiveerd.

Nu nog hanteren enkele wijnbouwers deze techniek eigen aan de identiteit van hun land, met druivenrassen typisch uit hun streek.

Tegenwoordig nemen vele West-Europese wijnbouwers deze manier van werken over, en dit in hun filosofie om wijn te maken op een zo natuurlijk mogelijke manier. 

En laat dat nu net de uitdaging van deze degustatie zijn. Hoe zit het met deze, voor ons aparte, manier van wijn proeven? Wat is de insteek van de wijnbouwer, wat is zijn visie? 

Sommige wijnbouwers gaan op zoek naar gelijkaardige amfora-kruiken, anderen proberen het uit en houden het op een experiment. 

We vergelijken dus de West-Europese amfora-wijnen met de Georgische “Qvevri”-wijnen. 

Inbegrepen: analytisch proeven van 6 goede wijnen

Gelieve 6 wijnproefglazen in tulpvorm mee te brengen

 

<
>
x