vtbkultuur Kortenberg

Kortenberg

350 jaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, lezing door dr. Tamara Ingels

Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De stijlperiode waarin Rembrandt zijn schilderijen, tekeningen en etsen maakte staat bekend als de barok. 

Datum: 05/09/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: GC Colomba
Adres: Wijngaardstraat 1, 3070 Kortenberg
Prijs leden: 9,00
Prijs niet-leden: 10,00
Prijs voorverkoop: Korting € 1,00
Thema: Beeldende kunst
Type: Reportage of lezing

Andere belangrijke tijdgenoten uit de 'Nederlanden’ in dezelfde periode zijn de Vlaamse kunstschilder Peter Paul Rubens en de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer.

Rembrandt schildert zoals gezegd in de stijl van zijn tijd, de barok. Aanvankelijk is zijn werk realistisch gedetailleerd met een rijk kleurenpalet. Later wordt zijn schilderstijl losser en suggestiever. Zijn composities worden in die fase minder gedetailleerd, terwijl de kleuren versoberen. Het clair-obscur gaat vanaf dat moment een grotere rol spelen in zijn werk. Dat wil zeggen dat door toepassing van sterke licht-donkercontrasten zijn composities een meer dramatisch karakter krijgen. Hij lijkt in die latere fase beïnvloed door de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. De stijl van de Italiaan wordt gekenmerkt door een haast overdreven wisselend contrast tussen fel licht en donkere schaduwpartijen. Rembrandt komt met deze stijlopvatting in aanraking door andere Nederlandse kunstenaars, de zogenaamde Caravaggisten

Voorverkoop ook aan de UiTbalie (Bib Kortenberg)

 

<
>
x