Cultuursmakers

Kortenaken

Interview met theesommelier Jessica: “Ruil die koffie eens voor een smaakvolle thee”

Theesommelier, een beroep dat zeker en vast bestaat. Wie weet overhaalt Jessica Van Humbeeck tijdens de theedegustatie op 7 december jou wel om de tas koffie in te ruilen voor een gezonde tas thee. Jessica geeft al enkele tips om thee te zetten.

Hoe kan je thee leren proeven?
Eigenlijk ligt thee op een professionele manier proeven heel dicht bij wijn proeven. We zoeken echt de kleine finesses die we terugvinden de thee, zowel qua smaak, geur als uitzicht. Op basis van onze bevindingen gaan we dan bepalen of de thee al dan niet van goede kwaliteit is. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je thee. op een perfecte manier zet. Het zou zonde zijn om een prachtige Silver Needle – een witte thee – helemaal te verbranden door er kokend (kraantjes)water over te gieten.

 Welke theesoort is het meest geliefd/gesmaakt?
“Ik ondervind dat de vooral de infusies (= kruiden en fruitthees) het enorm goed doen. Op dit moment zijn gember-citroen mélanges erg in trek, vooral ook met het griepseizoen. Voor de rest blijven we bij de klassiekers: groene thee met citroen en earl grey.”

Hoe zit een theeproeverij in elkaar?
“De theeproeverij, zoals we die in Kortenaken gaan doen, is bedoeld om nieuwe theeën en infusies te leren kennen. Ik wil de deelnemers enkele dingen laten proeven die ze (misschien) nog niet kennen: bijvoorbeeld een “blauwe thee” of een “donkere thee”. Terwijl we proeven, geef ik de deelnemers tips & tricks mee hoe ze een perfecte thee schenken. Ik garandeer niet dat iedereen alle theesoorten lust. Het is ideaal om iets nieuws te ontdekken en misschien zelfs een koffiedrinker zijn tas cafeïne in te ruilen voor thee.”

Welk effect heeft thee op het menselijk lichaam?
“Dat hangt wat van de thee of de infusie af. Een witte thee kan bijvoorbeeld heel rustgevend zijn, terwijl de ene groene thee opwekkend is en de andere eerder vochtafdrijvend. Kruiden hebben ook hun eigenschappen, en zelfs de combinaties kunnen een verschillend effect op ons lichaam hebben. Overigens: in thee zit heel wat minder cafeïne dan je zou denken. Zelfs in zwarte thee zit een heel pak minder cafeïne.”

 Welke fout maken we bij het thee drinken?
“De infusietijd en de temperatuur! Vooral bij echte thee (van de theeplant, dus de zwarte, witte, groene, blauwe of donkere thee) is dat enorm belangrijk. Als je een thee te lang laat infuseren of met te heet water overgiet, zal die bitter worden. Soms is een proefsessie genoeg om de mensen toch te overtuigen dat groene thee of zwarte thee heel lekker kan zijn, op de juiste manier gezet.”
Een leuke wist-je-dat bij thee vind ik dat je heel wat theeën en infusies meerdere keren kunt opgieten, tenminste als de kwaliteit juist zit. Dat is geen kwestie van gierigheid. In China doen ze ’s ochtends theeblaadjes in hun thermos en kunnen ze deze gedurende de hele dag bijvullen door water dat overal aan de deuren staat.”

Het perfecte kopje thee leer je proeven tijdens onze degustatie in ’t Dorp. Je krijgt er zoete knabbels en een goodiebag bovenop!

Prijs bedraagt 8 euro voor niet-leden, 7 euro voor leden.
Graag vooraf inschrijven, aantal plaatsen is beperkt!

Schrijf hier in!

 

<
>
x