vtbkultuur Kortenaken

Kortenaken

Interview met Christophe Stienlet: “Zo’n comedy parade is best een spannende avond”

De Comedy Parade met Christophe Stienlet, Tom Bibo, Thomas Smith en Jeron Dewulf houdt halt bij vtbKultuur Kortenaken. En of wij daar blij mee zijn! We kunnen uit naar dolle grappen, om niet meer bij te komen van het lachen. MC (de ceremoniemeester zeg maar) Christophe Stienlet praat de avond aan elkaar. Een gesprek achter de schermen met deze vrolijke jongen.

Waarom is het een aanrader een avondje Comedy Parade te volgen?

Christophe: Soms is het een kans om jonge beginnende comedians aan het werk te zien. Hier hebben we ervaren comedians op de affiche.  Ook dit heeft zijn voordeel. Het op elkaar volgen van verschillende stijlen comedy/comedians maakt de avond net iets spannender en plezanter.

Vele comedians passen hun programma steeds aan, aan de actualiteit bijvoorbeeld. Er zijn er ook die hier bewust van af blijven. Die kiezen voor een bepaald onderwerp, uit eigen ervaring.

Als je de actualiteit kiest, moet je voorzichtig zijn. Soms liggen de onderwerpen nog heel gevoelig. En toch… uiteindelijk mag je met alles lachen. Maar hier schuilt ook het gevaar achter dat je je publiek verliest door de verontwaardiging. Hier blinken de subtiele ‘intelligente’ comedians uit.

Welke van jouw collega’s bewonder je en waarom?

Ik ben van enkele comedians grote fan omdat ze een ‚eigen’ manier hebben van comedy brengen. Sommige met een ‚wauw’-reputatie vind ik dan weer middelmatig. Ik ben dus een ‚raar’ publiek. Ik heb wel een top-5 !, van comedians die me (bijna) nog nooit ontgoocheld hebben. Een comedian moet me raken. Ik moet zeker niet de hele tijd in een deuk liggen van het lachen, hij mag me ook uitdagen en tot denken brengen. Een voorbeeld geven zou moeilijk zijn, want de meeste kan je zelfs niet met elkaar vergelijken. Neem nu de comedians van vanavond. Het toeval wil dat ik ze zeer goed ken (lacht).

Laat je zeker maar uit over hen. We kunnen zwijgen!

Jeron is een uitstekende improvisator. De manier waarop hij met een ongelooflijke snelheid contact legt met het publiek is fenomenaal. Bovendien is zijn materiaal uiterst geestig. Ik noem hem mijn teddybeer, al komt hij soms uit de hoek als een echte grizzly.

Tom Bibo is een fenomeen. Het is zeer moeilijk na hem nog iets te doen dat het publiek omver blaast. Zijn show bestaat uit een rush van indrukwekkende momenten. Je hebt de tijd niet om even uit te rusten. Je zit in de cockpit en ondergaat gewoon.

Thomas is een vreemde comedian. Uiteindelijk is iedereen het er over eens na de show: die jongen heeft een verregaande vorm van ADHD. Maar je voelt aan alles dat hij dit doet met zo’n grote liefde en overtuiging. Hij is een beetje de Mohamed Ali van de comedy. Hij fladdert voortdurend rond als een vlinder, maar af en toe steekt hij als een bij. In zijn stijl is hij uniek.

Wat is het gekste dat je op een podium al meemaakte?

Dat we uiteindelijk (bijna letterlijk) met meer stonden op het podium dan er publiek in de zaal zat. Uiteindelijk is het nog een zeer geestige show geworden. Er bleek geen reclame te zijn gemaakt, ze waren dit vergeten. Het werd dus een (duur) privéfeestje. En na de show kreeg ik een compliment van formaat: ‘jij bent echt een uitstekende MC… want een MC mag ook niet té goed zijn…’  Mmm…

Waarom past comedy zo geweldig goed bij jou? Waarom is het dikke fun?

Sommige mensen zijn op deze wereld gezet om anderen te doen lachen. Ik hoop dat ik deel uitmaak van dit kleine groepje. Feit is dat ik me echt rot amuseer. En als je dan nog denkt dat je er ook nog eens voor betaald wordt. Dit is echt het mooiste beroep ter wereld. Dit denk ik wel nooit, nét voor aanvang, dan denk ik altijd: waarom?”

Wanneer lag jij zelf nog ’s dubbel van het lachen?

“Ik ben zeer gevoelig en het ideale slachtoffer voor de slappe lach. Ik heb dus niet veel nodig. Het leukste vind ik wanneer ik iets zeg dat plots een vreemde reactie teweegbrengt bij het publiek.

Als ik één gave bezit, is het dat ik steeds de verkeerde dingen zeg, op het verkeerde moment en tegen de verkeerde mensen. In comedy is dit soms zeer bruikbaar en grappig.

Soms is het ook een beetje slikken en gewoon doorgaan. Dan is improvisatie een dankbare ’tool’. Als ik bijvoorbeeld begin over een burgemeester of een politieke partij (onderwerp dat me zeer erg boeit en dat ik dan ook vaak gebruik), mag je er bijna zeker van zijn dat de man op de eerste rij zit, vlak voor mij. Dit besef ik uiteraard op het einde, na mijn betoog. 


Wij hopen bij deze dat een bekende persoon op de rij komt te zitten, op de Comedy Parade in Kortenaken!

Wie wil er nu niet bij zijn? Boek je tickets!

Comedy Parade met Christophe Stienlet, Jeron De Wulf, Thomas Smith en Tom Bibo
Donderdag 8 september om 20 uur
GC Den Hoek, Hoekstraat z/n, Kortenaken
Tickets aan de kassa: 18 euro, voorverkoop 16 euro

Organisatie: vtbKultuur Kortenaken
Reserveer je plaats via kortenaken@vtbkultuur.be

<
>
x