vtbkultuur Knokke-Heist

Knokke-Heist

De Baltische Staten - Jean-Pierre en Mieke Demarsin-Opsomer

Film en fotografie door Jean-Pierre en Mieke Demarsin-Opsomer

Datum: 08/11/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 20u
Plaats: CC Scharpoord - Knokke-Heist
Adres: Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Prijs leden: gratis voor leden met gezinskaart Volksontwikkeling
Prijs niet-leden: 9 EUR - 7 EUR leden vtbKultuur, Davidsfonds, Uitpas, studenten
Prijs voorverkoop: geen
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Estland, Letland en Litouwen... de Baltische Staten, een naam die verwijst naar de periode onder de heerschappij van het Russische Keizerrijk. Na de oktoberrevolutie in 1917 en de burgeroorlog die daar op volgde, konden de Baltische staten zich honderd jaar geleden, in 1918, onafhankelijk verklaren. Na de Tweede Wereldoorlog worden de Baltische staten door de Sovjetunie bezet. In 1991 werden ze onafhankelijk. In 2004 traden de landen toe tot de EU en de NAVO, in 2007 tot de Schengenzone. Enkele jaren later voerden ze de Euro in. De historische centra van de drie hoofdsteden staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Litouwen, tweemaal België, is het grootse van de drie landen. Niet ver van de hoofdstad Vilnius bevindt zich het geografisch centrum van Europa. Grootvorstendom Litouwen kende de grootste bloei in de 15e eeuw onder Vytautas de Grote. De belangrijkste steden zijn Vilnius, Kaunas, Klaipéda en Šiauliai, bekend door de aangrijpende Kruisenheuvel. Van de vele historische gebouwen verdienen de middeleeuwse burchten van Trakai en Kaunas onze aandacht. Het Nationaal Park “de Koerse Schoorwal” is eveneens UNESCO erfgoed. Nobelprijswinnaar Thomas Mann had er een zomerverblijf. In het Nationaal Park ┼Żemaitija verborgen de Sovjets hun lanceerbasis voor kernkoppen die gericht waren op de grote westerse steden.

Letland is iets kleiner dan Litouwen. De hoofdstad Riga was, als bloeiende Hanzehaven, een rijke stad. Begin 20e eeuw bouwde men nieuwe wijken met gebouwen in schitterende art nouveau stijl. Mikhail Eisenstein was een van de belangrijke architecten. Het noorden van Letland behoorde tot het vroegere Lijfland, een gebied met een eigen taal en cultuur. In de kuststreek rond Mazirbe houdt men de Lijfse cultuur nog levendig met een jaarlijks festival. Een mooi natuurgebied, met tal van recreatiemogelijkheden, is het Gaujas Nationaal Park. Daar situeert zich de legende rond “De roos van Turaida”.

 

<
>
x