vtbkultuur Knokke-Heist

Knokke-Heist

Openingsavond JAPAN door Frankie Meuleman (film & fotografie)

Film en fotografie door Frankie Meuleman

Datum: 12/10/2018
Uur: 20:00
Deuren open: 20u
Plaats: CC Scharpoord - Knokke-Heist
Adres: Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Prijs leden: gratis voor leden met gezinskaart Volksontwikkeling
Prijs niet-leden: 9 EUR - 7 EUR leden vtbKultuur, Davidsfonds, Uitpas, studenten
Prijs voorverkoop: geen
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Japan is een overweldigend land vol tegenstellingen en ondoorgrondelijke gebruiken. Eeuwenoude tradities bestaan naast hypermoderne technieken. Bruisende steden met strakke architectuur worden afgewisseld door platteland met mooie boerderijen, schitterende tempels, kastelen en landschapstuinen. Japan heeft een indrukwekkende cultuur en natuur-schoon, een heerlijke keuken en een zeer gastvrije bevolking.

We nemen u mee voor een reis door Japan en tonen u beelden die in geen ander land kunnen gemaakt zijn, de typische schoonheid van de natuur, de mensen en hun gewoonten en gebruiken die zo onmiskenbaar Japans zijn. Omdat het land lang afgesloten is geweest van de rest van de wereld heeft Japan tot de dag van vandaag zijn eigen karakter weten te bewaren.

We reizen naar de hoofdstad Tokyo, ooit het kleine vissersdorpje Edo en nu een metropool van 35 miljoen inwoners waar traditie samengaat met de meest moderne technologie. Verder bezoeken we Nikko waar 1200 jaar geleden Shodo Shonin zijn eerste tempel stichtte en nu een boeddhistisch-shintoïstisch centrum is. Het zen-boeddhisme kwam tussen 1185 en 1333 tot volle bloei in het kustplaatsje Kamakura en we vergapen ons aan 19 shinto-heiligdommen en 65 boeddhistische tempels.

In Hakone heb je vanaf de oever van het Ashi-meer een schitterend zicht over de hoogste berg van Japan, de vulkaan Fuji.

En verder reizen we met topfotograaf Frankie Meuleman naar Takyama, het openluchtmuseum Shirakawa-go en vergapen ons aan de zijde-industrie, en genieten van Nakasendo en het oostelijke eindpunt van de zijderoute, het kasteel Himeji-jo en reizen ook naar Hiroshima, een stad die geen introductie nodig heeft. De ingetogen monumenten in het Vredespark verwijzen naar de gruwelijke dag waarop de atoombom viel. Tenslotte vergapen we ons aan Miyajiama, het tempeleiland met de vermiljoenrode Ottori die op het water lijkt te drijven.

Ere-gast op deze avond is Zijne Excellentie Hajime Hayashi, sinds 12 mei 2017 de Ambassadeur van Japan in het Koninkrijk België. We voorzien ook enkele aangename Japanse verrassingen op deze spetterende openingsavond!

<
>
x