vtbkultuur Knokke-Heist

Knokke-Heist

De Stille Oceaan: van Micronesië tot Hawaï - Patrick Dewilde

Film en fotografie van Patrick Dewilde

Datum: 11/12/2020
Uur: 20:00
Deuren open: 20u
Plaats: CC Scharpoord - Knokke-Heist
Adres: Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Prijs leden: gratis voor leden met gezinskaart Volksontwikkeling
Prijs niet-leden: 9 EUR - 7 EUR leden vtbKultuur, Davidsfonds, Uitpas, studenten
Prijs voorverkoop: geen
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De Stille Oceaan beslaat een derde van het aardoppervlak, maar is een van de minst bekende gebieden op onze planeet. Duizenden jaren lang leefden de inwoners van de Stille Zuidzee er in relatieve isolatie. De drie grote bevolkingsgroepen, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs, zwierven uit over de honderden eilanden en atollen. In 1521 was Magellaan de eerste om de Oceaan over te varen en dit enorme gebied te openen voor de westerse wereld. Eerst Spanje en later Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS waren er actief, en hebben hun sporen nagelaten. Sinds de jaren '70 zijn de meeste eilanden onafhankelijk, maar worden geconfronteerd met problemen ten gevolge van de opwarming van de aarde. 

Met fotograaf en cinest Patrick Dewilde genieten we van de overweldigende natuurpracht in Micronesië: de Rock Islands op Palau zijn werelderfgoed. Oude culturen hebben mysterieuze steden achtergelaten zoals Nan Madol op het eiland Pohnpei. Maar hoe leven de mensen er vandaag, hoe combineren ze de oude matriarchale structuren met moderne democratische gebruiken, hoe gaan ze om met problemen als de stijging van het zeeniveau, steeds krachtiger wordende orkanen, tsunami's en el Niño...? 

 Hawaii is de jongste eilandengroep ter wereld, met actieve vulkanen die nog steeds uit de oceaan oprijzen. Hawaii bleef onontdekt tot Captain Cook er in 1788 toevallig terecht kwam. Toch woonden er al meer dan 1000 jaar Polynesiërs die een gans eigen cultuur hadden opgebouwd. In 1959 werd het de 50ste staat van de VS. De contrasten zijn er groot: Honolulu en Waikiki Beach zijn super-mondaine badplaatsen, maar liggen op slechts enkele kilometers afstand van weinig toegankelijke maar spectaculaire bergen en valleien. De bekendste inwoner van Hawaii is pater Damiaan, die op een bijna onbereikbaar deel van het eiland Molokai vele melaatsen verzorgde tot hij zelf aan de ziekte overleed. Hij werd enkele jaren geleden tot de grootste Belg aller tijden gekozen.

 

<
>
x