vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Wijnthema ‘Kroatië’

Vele jonge Kroatische wijnbouwers werken aan internationale erkenning van de mooie wijnen die ze in eigen land, in de jaren na de opdeling van Joegoslavië, hebben gemaakt. Ze verdienen hierbij alle steun en respect.

Datum: 21/01/2021
Uur: 20:15
Plaats: Ludwinahuis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing

Tijdens de verschillende oorlogen naar onafhankelijkheid zijn veel ex-Joegoslavische wijngebieden er niet goed vanaf gekomen. Vooral Servië en Kosovo staan er minder goed voor. Voor de andere wijnregio's biedt de vrijheid natuurlijk alle kansen. Sinds 2006 is er duidelijk weer een toename aan toerisme en dus ook de vraag naar wijn! Dat is vooral voor Kroatië een belangrijke stap voorwaarts. Ook de voorheen oppermachtige en logge semi-staatsbedrijven en coöperaties hebben duidelijk aan daadkracht ingeboet. 

Qua wijnbouw wordt Kroatië in eerste instantie opgesplitst in twee duidelijk van elkaar gescheiden zones. Omdat beide grote delen van noord naar zuid en van west naar oost toch nog grote verschillen vertonen qua terroir en aangepaste druivenrassen, werden zij verder opgesplitst. Dit geeft globaal:

- het Continentaal gedeelte (Kontinentalna Hrvatska): ligt in het noorden en noordoosten van het land, tussen de rivieren Drava en Sava. De wijngaarden strekken zich hier uit van de grens met Slovenië tot aan die met Servië. Hier worden hoofdzakelijk witte wijnen geproduceerd. Continentaal Kroatië wordt gekenmerkt door koude winters en warme zomers. De ‘Croatian Uplands’ in Centraal- en Noordwest-Kroatië zijn echter beduidend kouder dan ‘Slavonia & Croatian Danube’. Het westelijke deel is daardoor meer geschikt voor de teelt van aromatische druivenrassen zoals Sauvignon Blanc, Muškat en vooral Riesling (deze laatste is immers erg bestand tegen lage temperaturen). De oostelijke regio's zijn erg geschikt voor de teelt van Bourgondische druiven, met voorop Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Graševina, het meest prominente ras in het continentaal gedeelte van Kroatië, geeft in het continentaal deel van Kroatië duidelijk haar beste resultaten. Ook Traminac, Frankovka en zelfs Cabernet Sauvignon en Merlot doen het hier goed. Door het vlakkere landschap zijn de wijngaarden hier gemiddeld ook groter dan in de andere regio’s waar zij gemiddeld amper één ha groot zijn.

- het Kustgebied (Primorska Hrvatska): ligt in het zuiden en westen en omvat zowel Istrië, de Dalmatische kust alsook de eilanden voor die kust. Hier ligt de nadruk op rode wijnen. Vanwege de nabijheid van de Adriatische Zee en de Dinarische Alpen in het binnenland is de temperatuur op het schiereiland ‘Istria’, ‘Croatian Littoral en ‘Dalmatian Hinterland’ beduidend minder warm dan aan de Dalmatische kust en haar eilanden. Dit leidt ook hier tot een groot verschil in druivenrassen. In tegenstelling tot het continentaal Kroatië waar internationale druivenrassen in de jaren 1990 werden geïntroduceerd, zijn de druiven langsheen de kust overwegend autochtoon. Dalmatië, als warmste wijnregio van het kustgebied, produceert stevige wijnen met veel alcohol en eerder lage aciditeit. De koudere kustgebieden, zoals het schiereiland Istria, Kvarner en Dalmatian Hinterland, zijn meer geschikt voor verfijnde (witte) wijnen met delicate aroma en verfrissend karakter.

Subappellaties: elk van bovenvermelde grote wijnregio’s wordt verder onderverdeeld in een aantal wijngaarddistricten van 300 tot 500 ha die het geheel aan wijngaarden op een bepaalde heuvel weergeven. Zij worden vandaag dan in de Engelstalige brochures als ‘Wine-growing hills’ benoemd en in de Franstalige als ‘Vignobles majeurs’. In totaal zijn er 66 van deze subappellaties: 35 in het Continentaal gebied en 31 in het Kustgebied.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent wijnkunde bij Syntra, zal de Kroatische wijnen uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Inschrijven is noodzakelijk!

© Louis Verschueren

<
>
x