vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Wijnthema ‘Griekenland’

In de antieke tijd speelde Griekenland al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijncultuur in Europa. Tegenwoordig kan Griekenland trots zijn de overvloedig aanwezige druiventelers, het ideale klimaat om druiven te telen, de unieke druivenvariëteiten die op de Griekse grond gedijen en de aanwezigheid van intelligentie en technologische bronnen.

Datum: 05/12/2019
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Wijnproductie: In de laatste twintig jaar heeft Griekenland een ware revolutie ondergaan waarin kwaliteit, individualiteit en geschiedenis de speerpunten zijn van een nieuwe generatie Griekse wijnproducenten, die vastbesloten zijn hun stempel op de internationale wijnmarkt te drukken. 10% van de wijn bestaat uit wijn met de V.Q.P.R.D.-kwalificatie. (Vin de Qualité Produit de Région Determinée). De rest van de wijn is tafelwijn, zowel gebotteld als wijn uit het vat. Veel wijnen die rechtstreeks uit het vat worden verkocht zijn van uitstekende kwaliteit. Griekenland heeft de leeftijdsindicatie van tafelwijnen wettelijk geregeld met de Cava aanduiding. De minimumleeftijd voor witte wijn is twee jaar en voor rode wijn drie jaar.

Griekse wijnstreken: Er zijn in Griekenland zeer vele wijnstreken. Het grootste wijn producerende gebied van Griekenland is de Peloponessos. De wijnstreek Nemea is wegens de geografische ligging en het goede klimaat één van de beste wijngebieden ter wereld. Hier wordt de beste rode wijndruif van heel Griekenland verbouwd, de Agiorgitiko. Hiervan wordt de Nemea kwaliteitswijn gemaakt. Deze wijn heeft de bijnaam Hercules-bloed ontvangen, vanwege de dieprode kleur. Het meest traditionele wijngebied is Kreta. De warme luchtstroom uit Afrika zorgt hier voor een heleboel wijnen van uitstekende kwaliteit. In de wijnstreek rond Sitia wordt de rode Liatiko druif verbouwd. De Sitia is een typisch mediterrane rode, droge wijn. In Centraal Griekenland en Evia heeft de witte Savatiana-druif het voor het zeggen. De bekende Retsina is hiervan een product. Macedonië en Thracië stonden in de oudheid al bekend om hun goede wijnen. De bekendste variëteit van Noord-Griekenland is de Xinomavro-druif. Hier wordt de Naoussa van gemaakt. De Ionische eilanden leveren voornamelijk tafelwijnen, waarvan Verdea de bekendste is. Kefalonia levert twee bekende zoete wijnen: Moschatos Kefalinia en de Mavrodaphne Kefalinias Op Samos wordt de witte Moschato druif veel geteeld welke een beroemde nectar levert, door het eco-systeem van het eiland en de wijze van bewerking. Hieruit ontstaan de Samos-wijnen. Op de Cycladen eilanden Paros en Santorini worden veel druiven geteeld. Van twee verschillende druivenvariëteiten wordt een wijn met de naam Paros gemaakt. De beroemde Santorini-wijn wordt geproduceerd in een ecosysteem dat uniek is in de hele wereld. De poreuze vulkaangrond houdt vocht vast dat ‘s nachts vrijkomt. De Asyrtiko druif levert hier verschillende uitstekende wijnen op. Op Rhodos zijn de witte Athiri druif en de rode Mandilaria druif verantwoordelijk voor de uitstekende Rhodos-wijnen.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal de Griekse wijnstreken uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Inschrijven is noodzakelijk!

© Grieksegids.be

<
>
x