vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Wijnthema ‘Champagne versus schuimwijn’

In vrijwel alle wijnlanden worden er schuimwijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Wanneer zij van de traditionele druivenrassen uit de Champagne regio worden gemaakt, zijn deze qua aroma’s en smaak dan ook vaak moeilijk te onderscheiden van echte Champagne. Kalkrijke bodems in de wijngaarden helpen daarbij de eventuele verschillen te verkleinen.

Datum: 17/09/2020
Uur: 20:15
Plaats: Ludwinahuis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing

Het CIVC waakt er wereldwijd over dat de term Champagne niet onwettig wordt gebruikt. Het slaagde er zelfs in om de vermelding Méthode Champenoise, die oorspronkelijk niet streekgebonden was, vanaf 1994 te verbieden voor alle schuimwijnen die buiten de grenzen van het wijnbouwgebied Champagne worden geproduceerd. Sindsdien is iedereen buiten de Champagne regio genoodzaakt om de term Méthode Traditionnelle op hun schuimwijnen te vermelden, wanneer deze zoals in Champagne met een 2e gisting op fles werden geproduceerd. Heel wat succesvolle producenten in Spanje en Brazilië waren woedend en argumenteerden dat deze term tot het openbaar bezit behoorde. De armen van het CIVC waren echter te lang en te krachtig.  Op enkele details na is de Méthode Traditionnelle, die in Frankrijk gebruikt wordt voor de Crémants, quasi identiek aan de Méthode Champenoise van de Champagnes. De minimum rijping sur lattes is bij de Crémants na de 2e gisting slechts 9 maanden, maar in realiteit is dit door de grote reserves vaak langer.

In België is Champagne de absolute feestdrank. Het succes van deze schuimwijn zit niet alleen in de pure kwaliteit, maar ook in de diversiteit van het terroir en de druiven. Vaak wordt Champagne enkel genuttigd voor het aperitief, maar de grootse schuimwijnen uit het noorden van Frankrijk, bieden ook heel wat andere culinaire mogelijkheden. Er zijn 5 culinaire Champagnestijlen: klassieke brut, Blancs de blancs, Blancs de noir, gerijpte champagnes (meestal millésimés) en zoete champagnes.

Crémants zijn mousserende wijnen uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. Deze schuimwijnen worden gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle. Tot 1994 werd deze vinificatiemethode Méthode Champenoise genoemd. Er wordt voor Crémants dus hetzelfde productieproces gevolgd als voor Champagnes: na het maken van een stille wijn zal door toevoeging van een liqueur de tirage een tweede gisting op fles worden gestart. Op enkele details na is de Méthode Traditionnelle, die in Frankrijk wordt gebruikt voor de Crémants, dan ook quasi identiek aan de Méthode Champenoise van de Champagnes. De benaming Crémant bestaat al sinds 1975 en gold vanaf dan voor schuimwijnen met AOC-status. Vóór dit decreet werd de term Crémant gebruikt voor een Champagne met slechts de helft van de normale druk. Daardoor was de schuimlaag lichter wat in het Frans als crémeuse wordt benoemd. Dat onderscheid is nu verdwenen. Gewoonlijk heeft men in de fles een druk van 3,6 bar. Sinds 1989 is de term Crémant door de Franse wetgeving beschermd. Vandaag worden in verschillende Franse wijngebieden onder de AOP-regelgeving Crémants gemaakt: Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire en Crémant de Savoie.

De productie van Crémants is echter niet beperkt tot Frankrijk. Zo kent men in het Franstalige Groothertogdom Luxemburg Crémant de Luxembourg. Ook in Franstalig België is de regelgeving voor een Crémant in de maak, onder de appellatie Crémant de Wallonie.

In vrijwel alle wijnlanden worden er schuimwijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Wanneer zij van de traditionele druivenrassen uit de Champagne regio worden gemaakt, zijn deze qua aroma’s en smaak dan ook vaak moeilijk te onderscheiden van echte Champagne. Kalkrijke bodems in de wijngaarden helpen daarbij de eventuele verschillen te verkleinen.

Duitsland is het land van de goedkope sektwijnen, die als Schaumwein in de winkel liggen. Deze schuimwijnen worden volgens de méthode cuve close geproduceerd. Er is echter ook Qualitats-schaumwein die de naam Sekt draagt met de vermelding van het gebied.

Het Groothertogdom Luxemburg heeft drie grote namen: Vinsmoselle, Gales en Bernard-Massard. De schuimwijnen van Bernard-Massard worden gemaakt volgens de méthode traditionnelle met een remuage door gyropalettes. De gebruikte druiven komen niet alleen uit Luxemburg maar ook uit Italië en Frankrijk.

In Italië produceert men in verschillende streken schuimwijnen volgens de méthode traditionnelle. Aan de voet van de bergen van Piëmonte maakt men de bruisende Moscato d'Asti Spumante, een gelige dessertwijn die de geur van muscat draagt en die over een strelende afdronk beschikt. Het sprankelende in de wijn komt door de eerste natuurlijke gisting van de zoete muskaatdruif. Ten zuiden van het Gardameer produceert men een aangename Bianco di Custoza Spumante en ten westen van Conegliano maakt men Spumante die brut of halfdroog is. De top, ook qua prijs, is de Franciacorta uit het noordelijke Lombardia.

Hoewel men in Spanje al vele eeuwen schuimwijn produceert heeft men de laatste decenia opnieuw veel in deze productie geïnvesteerd. Schuimwijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle heet hier Cava. De twee grote wijnhuizen Freixenet en Codorniu staan in voor kwaliteit en oogsten dan ook veel succes. Cava is echter bijna altijd t.o.v. Champagne te herkennen, niet qua kwaliteit maar door de traditioneel gebruikte druivenrassen Macabeo, Xarel.lo en Parellada. Een stijgend gebruik van Chardonnay en recent ook Pinot Noir, maakt het verschil echter steeds kleiner.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal dit onderwerp uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen schuimwijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Inschrijven is noodzakelijk!

<
>
x