vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Wijnthema ‘Bourgogne: Mâconnais & Côte Chalonnaise’

In de Mâconnais wordt zowel rode als witte wijn gemaakt, deze laatste is echter in de meerderheid. Voor de rode wijnen wordt vooral Gamay als druif gebruikt, maar men vindt er ook Pinot Noir. De witte druivensoort is Chardonnay. In de Côte Chalonnaise zijn de voornaamste druivensoorten: Pinot Noir, Aligoté, Chardonnay en Gamay Noir.

Datum: 03/10/2019
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De Côte Chalonnaise, ook wel Chalonnais genoemd, is een verderzetting van de Côte d'Or al is het landschap er anders en vooral heuvelachtiger. De druivenstokken staan zowel tegen de hellingen als op plateaus en in valleien. Deze wijnen zijn minder beroemd dan hun grote buur. Vijf gemeenten vallen onder het district Côte Chalonnaise: Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. De Chalonnais brengt ook een aanzienlijke hoeveelheid Crémant de Bourgogne voort dewelke vooral uit Rully komt.

Meer zuidwaarts, een 100-tal kilometers verderop, vinden we het district Mâconnais. Het landschap is nu definitief veranderd en we bevinden ons tussen brede heuvels. Het kent ook een wat zachter klimaat met als gevolg dat de druiven er wat vroeger rijpen. Men maakt er voornamelijk witte wijn van een uitstekende kwaliteit. De wijnen dragen de namen: Mâcon, Mâcon-Villages, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché en Saint-Véran.

Pouilly Fuissé, de koning van de Mâconnais, is de belangrijkste en ook in de meeste gevallen de beste appellatie van de streek. De witte wijn wordt geproduceerd in de dorpen Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson en Chaintré. In Pouilly Fuissé bestaat geen klassering. Het steekt bij de wijnbouwers dat zij geen wijngaarden hebben die erkend zijn als premier cru of grand cru. Nochtans hebben de dorpen die de druiven leveren voor Pouilly-Fuisse fantastisch gelegen lieu-dits, wijngaarden met een eigen naam. Vandaar dat veel producenten de naam van de lieu-dit vermelden op het etiket. De plaatselijke overheid spreekt van Pouilly-Fuissé Premier Cru, maar dit mag niet vermeld staan op het etiket. De beroemde wijnmaakster Jeanne Ferret van het iconische wijndomein Ferret in Fuissé, deelde haar best gelegen wijngaarden in met vermeldingen Hors Classe en Tête de Cru. Dat was in de jaren ’50 van vorige eeuw. Enkele andere domeinen met goed gelegen percelen gebruiken eveneens deze vermeldingen op het etiket. Zij hopen dat deze wijngaarden mee opgenomen worden in de toekomstige erkenning.

Vandaar dat de wijnbouwers uit de gemeentelijke appellaties zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran of Viré-Clessé zich willen onderscheiden van de grote wijnplas in hun streek. Neem daarbij een nieuwe generatie, goed geschoolde jonge wijnbouwers die streven naar complexere wijnen, beter gevinificeerd en met zeer veel aandacht voor het werk in de wijngaard. Het ligt dan ook voor de hand dat de roep of vraag naar erkenning van de beste wijngaarden terug naar voor komt. Het eerste dossier werd ingediend in 2007. Hierop volgde een intens onderzoek naar de wijngaarden, de bodem, teeltwijzen, hoogteligging etc. In 2010 werd een lijst opgesteld van geselecteerde wijngaarden. Daaronder vallen schitterend gelegen climats zoals Les Boutières, Chailloux, Chanrues, Pras, Pelous, Rinces, Le Clos, Clos de Varambond, Clos de la Chapelle, Chantenets, Brûlées, Perrières, Menestrières, Vignes Blanches, … Vermoedelijk volgt de officiële erkenning in 2019. Niet elke wijnbouwer is echter voorstander van deze hiërarchische indeling in premier of grand cru wijngaarden. ‘Wie goed werkt en kwaliteitsvolle wijn maakt, heeft geen nood aan dergelijke erkenning’, vindt topwijnbouwer Jean-Marie Guffens, ‘We moeten geen kopie worden van de Côte d’Or’. Anderen daarentegen kijken vol verlangen uit om het label op hun etiket te kunnen zetten, als erkenning van hun appellatie.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal de Mâconnais & Côte Chalonnaise uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Inschrijven is noodzakelijk!

© Louis Verschueren

<
>
x