vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Tentoonstelling ‘Michaelina, de leading lady van de barok’

Voor de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689) slaan het Rubenshuis en het MAS de handen in mekaar. De expositie demonstreert in wereldpremière het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk is zo veelzijdig en uniek dat het alle kunsthistorische verbeelding tart.

Datum: 16/06/2018 tot 16/06/2018
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Plaats: MAS
Plaats van bijeenkomst: Aan ingang van het MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen.
Prijs leden: € 8,00
Prijs niet-leden: € 10,00
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling
Beschikbare plaatsen: 1

Furore maken als kunstenares in de 17e eeuw was een bijna onmogelijke taak. Hoewel Michaelina door haar buitengewoon talent niet moest onderdoen voor haar mannelijke tijdgenoten, is haar oeuvre echter in de vergetelheid geraakt. Momenteel zijn van haar hand een dertigtal werken bekend. Ze getuigen van een uitdagende thematiek en een superieure picturale techniek.

Michaelina Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat – een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze observeert de dagelijkse realiteit en schildert zowel ontroerende kinderhoofdjes als verbluffende karakterkoppen. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig.

Deze eerste overzichtstentoonstelling van de barokke kunstenares is het resultaat van jarenlang intensief onderzoek door prof. dr. Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven) en komt tot stand in nauwe samenwerking met het Rubenshuis (Ben van Beneden).

Deelnameprijzen (toegangsticket & gids): € 8,00 (leden vtbKultuur of VAB) - € 10,00 (voor niet-leden). Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

Deelnemen: inschrijven via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelname-bedrag storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Praktische info: de verplaatsingskosten zijn niet inbegrepen! Indien je voor je verplaatsing van Mechelen naar het MAS het openbaar vervoer verkiest, kan je aansluiten bij onze groep die in Mechelen de trein neemt en in Antwerpen de bus (samenkomst in de lokettenhal van het station van Mechelen - het tijdstip wordt later medegedeeld).

Samenkomst voor alle deelnemers: om 10.45 uur aan de ingang van het MAS, Hanzestedenplaats 1 – Antwerpen.

© foto: projectsecretariaat Antwerp Baroque 2018 & Bacchanal, Kunsthistorisches Museum Wien

<
>
x