vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

‘Rome, wieg van het westen, eeuwig en zwierig’ - lezing door dr. Jan Vaes

De Romeinen boden Italië en Europa structuur en cultuur. Rome werd ook mater et caput van het ontluikende christendom, een eeuwige aantrekkingspool voor pelgrims.

Datum: 14/02/2019
Uur: 20:00
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 8,00
Prijs niet-leden: € 10,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (leden) en € 8,00 (niet-leden)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

In de middeleeuwen bleek de eenheid van Italië ver zoek. Noord en zuid gingen eigen wegen, vreemde vorsten bestuurden grote delen van het schiereiland, de Pauselijke Staten vormden een echte splijtzwam. Spanningen tussen Welfen en Ghibellijnen verdeelden de bevolking diep. Steeds meer bemoeiden lokale adellijke families zich met de pauskeuze.  Rome gleed af naar totale anarchie zodat de kerkvorsten zich gedwongen zagen de wijk te nemen naar Avignon (1309-1377). Rome bleef achter als een spookstad.

Bij hun terugkeer moesten de pausen de stad uit haar assen doen herrijzen. Vanaf het begin van de 16de eeuw nam Rome als centrum van de renaissance de fakkel over van Florence. De Contrareformatie gaf de eeuwige stad een nieuwe glansrijke impuls. Rome fungeerde als een artistieke magneet en een reeks geïnspireerde barokpausen gaf haar het schitterende aanschijn van vandaag.

De politieke eenheid van Italië werd pas bereikt in 1861. De nieuwe staat bouwde Rome in ijltempo uit tot hoofdstad van een verdeeld land. De ‘Romeinse kwestie’ bleef aanslepen tot het interbellum, getekend door het fascisme en een volslagen mislukt imperialisme.

Italië is tot het einde van de 18de eeuw de wieg van nagenoeg elke Europese kunststroming geweest en Rome speelde daarin een hoofdrol.

Toegangskaartjes:

  • in voorverkoop: € 6,00 (voor niet-leden € 8,00). Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 13 februari besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be. Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.
  • aan de kassa: € 8,00 (voor niet-leden € 10,00)

I.s.m. Davidsfonds Bonheiden/Rijmenam.

<
>
x