vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

HD-reisfilm ‘Iran, op zoek naar de verfijnde Perzische traditie’ van Edgard Jespers

Iran, het oude Perzië, heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd.

Datum: 26/03/2019
Uur: 20:00
Plaats: GC Den Bussel - Haachtsebaan 54 - Keerbergen
Prijs leden: € 7,00 (aan de kassa)
Prijs niet-leden: € 7,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (uitsluitend voor leden)
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De hoofdstad is Teheran, de grootste stad van het land telt meer dan 10 miljoen inwoners. In het totaal wonen er 82 miljoen mensen in Iran.

Het Perzisch is de officiële taal. Iran is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt door zijn grote reserves aan fossiele brandstoffen, het is de vierde grootste olie-exporteur ter wereld. De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten van Iran. Iran is sinds de Iraanse Revolutie een islamitische republiek.

Het heeft een unieke staatsstructuur, die in geen enkel ander land voorkomt. De staatsstructuur is afgeleid van de staatsgodsdienst van Iran, het Sjiisme. Het belangrijkste principe is dat de hoogste geestelijke uiteindelijk alle wetsvoorstellen moet goedkeuren.

Sinds 1989 is Ali Khamenei de religieuze leider (de eigenlijke machthebber) van Iran en sinds 3 augustus 2013 is Hassan Rohani de president van Iran. Na vele jaren van zelfgekozen isolement zette de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani meteen de deur van zijn land opnieuw open voor de nieuwsgierige en weetgierige wereldreiziger. 2.500 bewogen jaren met een rijke geschiedenis, kunnen na vele jaren opnieuw ontdekt worden. Vooral zijn pleidooi om de wereldproblemen via constructieve dialoog aan te pakken, viel in goede aarde.

Meer dan één tip van de sluier waarmee Iran jarenlang bedekt was, wordt tijdens deze reportage opgelicht: het wervelende Teheran, de prachtige historische woningen in Kashan, de rode lemen huizen in Abyane, de ontroerende schoonheid van Isfahan, de traditionele kleiarchitectuur van Yazd, de woestijnstad Kerman, het artistieke Shiraz, de indrukwekkende ruïnes van Persepolis met zijn schitterende reliëfs, de majestueuze rotsgraven en ...

Toegangskaartjes:

  • in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 6,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 22 maart besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be. Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.
  • aan de kassa: € 7,00

Foto’s © Edgard Jespers

<
>
x