vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

‘Duik mee achter de lens van natuurfotograaf Werner Van Steen’

In een boeiende lezing neemt Werner ons mee doorheen 18 jaar van natuurfotografie en een selectie van zijn sterkste beelden. Menselijke verhalen van fysieke inspanningen, geduld, omgaan met tegenslagen om te streven naar dat ene beeld dat uiteindelijk zoveel voldoening brengt… Als afsluiter van de lezing krijgen we een compilatie te zien van Werner’s beelden met muziek.

Datum: 25/09/2018
Uur: 20:00
Plaats: GC Den Bussel - Haachtsebaan 54 - 3140 Keerbergen
Prijs leden: € 8,00
Prijs niet-leden: € 9,00
Thema: Natuur
Type: Reportage of lezing

Als kind al werd Werner aangetrokken tot de natuur en de wonderlijke beleving van rust en harmonie. In de natuur vond hij de kracht en het pure van het bestaan. Plekjes waar hij uren kon vertoeven, wegdromend in het gefluister van de wind… Dankzij zijn ouders ontdekte hij de Alpen en de imposante bergen maakte op hem (hij was toen 9 jaar) zo een indruk dat hij 2 jaar later startte met alpinisme. Op 16-jarige leeftijd klom Werner reeds de legendarische Küffner route op de Mont Maudit, in het Mont-Blanc massief.  Tijdens zijn beklimmingen nam hij een compact camera mee om de avonturen op de gevoelige plaat vast te leggen. Nog een decennia later groeide Werner uit tot een extreem rotsklimmer van wereldniveau. In de zomer van 1998 kwam hij in Alaska terecht - ondertussen zijn tweede thuis - en de imposante bruine beren vormde voor hem dé aanzet tot natuur- en wildlife-fotografie. Het beeld van de beer met de springende zalm dat hij toen op negatief-film maakte is vandaag de dag nog steeds één van z’n meest populaire én best verkochte foto’s. In datzelfde jaar al won hij gouden medailles bij de Agfa Gevaert fotoclub en niet veel later werd hij uitgenodigd om zijn foto’s te exposeren tijdens het Internationale Natuurfotografen Festival te Ede (Nl), de Internationale fotofestivals van GDT (D) en Montier-en-Dèr (F), W.W.F.-evenementen, het Internationale filmfestival van Albert (F), … Diverse gespecialiseerde tijdschriften publiceerden zijn foto’s, W.W.F. – België gebruikte zijn foto’s o.a. voor design-kalenders, …

In 2007 won hij een ‘Highly Commended’- prijs in de prestigieuze BBC/Shell Wildlife Photographer of the Year fotowedstrijd en tekende hij even later een contract met Getty images. In de 2011 European Wildlife Photographer of the Year werd zijn foto van het Nyiragongo lava meer bekroond als winnaar van de ‘Nature Abstract’-categorie en in 2017 won hij met zijn beeld van de Mongoolse eagle-hunter de categorie ‘Man in Mountain’ in de Memorial Maria Luisa wedstrijd.

En hoezeer Werner z’n foto’s ook worden gewaardeerd, voor hem blijft de rust, de stilte, het reizen en onderweg zijn in de natuur met zijn vriendin Marion dé hoogste prioriteit. En dat weerspiegelt zich ook in zijn foto’s. Pas wanneer de geest in evenwicht is met de omgeving ontstaat er ruimte om het moment op de juiste manier vast te leggen op foto.

Werner reisde inmiddels de hele wereld rond, van de diepe wateren van de Stille Oceaan voor een close encounter met de gevreesde grote witte haai tot de Himalaya voor het fotograferen van ’s werelds hoogste bergtoppen.

Inkomprijs voor de lezing/presentatie van Werner Van Steen: 8,00 € voor leden vtbKultuur en fotoclubs & 9,00 € voor niet-leden.

Toegangskaartjes kunnen besteld worden via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) - vtbKultuur bankrekening BE60 9795 4287 6770.

Foto’s: © wernervansteen.com

<
>
x