vtbkultuur Keerbergen

Keerbergen

Dagtrip ‘Herentals en Tongerlo’

Voor de jaarlijkse provinciale daguitstap blijft vtbKultuur Vlaams-Brabant - traditiegetrouw - binnen de grenzen van het voormalige Hertogdom Brabant en dit jaar bezoeken we Herentals en Tongerlo.

Datum: 03/10/2020
Plaats: Herentals & Tongerlo
Adres: zie opstapplaats , 3140 Keerbergen
Prijs leden: € 60,00
Prijs niet-leden: € 65,00
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 2

Programma:

  • onthaal met koffie/thee en koek(je) in hotel Karmel in hartje Herentals
  • in Herentals gaan we op stap met gidsen die hun stad kennen als hun broekzak. Niet alleen zullen ze vertellen over de rijke geschiedenis van de stad en haar monumenten, ze ‘trakteren’ ons ongetwijfeld ook op de pittigste anekdotes, verbonden aan die plekken.
  • na de lunch trekken we naar Tongerlo waar in 1130 een abdij gesticht werd. Eeuwenlang heeft deze Premonstranzers/Norbertijnen-abdij een sterke invloed gehad over de Herentalse omgeving alsook o.a. de watermolen in Herentals zelf. In de abdij van Tongerlo brengen de gidsen ons de abdijkerk, het binnenplein en de tiendschuur onder de aandacht en in het nieuwe Da Vinci-museum informeert pater Ivo (museumconservator) ons over de jongste onderzoekvaststellingen i.v.m. de wereldbekende kopie van het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ dat de abdij al eeuwen in bezit heeft.
  • afsluiter in het hotel Karmel in Herentals.

In 1106 verwierf Godfried I van Leuven het markgraafschap Antwerpen (met o.m. gebieden in de omgeving van het huidige Herentals) van Keizer Karel V, als ‘hertogelijk ambtsleen’. Is het op basis hiervan dat de stad wel eens de bijnaam ‘Keizerstede’ krijgt? Aan de Kleine Nete werd - naast de toen al bestaande Henegouwse nederzetting - een Brabantse nederzetting gesticht. In 1209 kwamen er conflicten tussen beide nederzettingen en hertog Hendrik I van Brabant (inmiddels was het landgraafschap Brabant gepromoveerd tot hertogdom) werd eigenaar van het hele grondgebied. In oktober 1209 kreeg Herentals stadsrechten waarna de stad steeds belangrijker werd. Monumenten als Stadspoorten, Lakenhal, Sint-Waldetrudiskerk, Besloten Hof, Begijnhof, Oud Gasthuis, … getuigen van dat rijk verleden.

Deelnameprijs: € 60,00 voor vtbKultuur-leden en € 65,00 voor niet-leden.

Inbegrepen: busvervoer, fooi voor de chauffeur, ochtendkoffie, toegangen en gidsen, lunch, reis-begeleiding en afsluiter.

Deelnemen: inschrijven via e-mail keerbergen@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) en, na ontvangst van de inschrijvingsbevestiging, de deelnameprijs storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van vtbKultuur Keerbergen.

Opstapplaats: wordt later medegedeeld.

<
>
x