Cultuursmakers

Kalmthout

Oranje tegen Spanje

• Keizer Karel op zoek naar vrede • Filips II versus Willem van Oranje • Veldheren, landvoogden en de Staten-Generaal

Datum: 21/03/2017
Uur: 20:00
Deuren open: 19u30
Plaats: Gildekamer,Kapellensteenweg 81 (achter wzc St-vincentuis)Kalmthout
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 8 €
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Dr. Edward De Maesschalck is doctor in de geschiedenis en studeerde in Leuven en Parijs. Van 1979 tot 2010 werkte hij voor de Openbare Omroep, eerst als redacteur van historische programma’s, daarna als interviewer voor “ Ten huize van ” en ten slotte als programma-adviseur voor Canvas. Als auteur schreef hij heel wat historische boeken, o.m. in 2000 de geschiedenis van het Davidsfonds. Sindsdien verschenen ook De Bourgondische Vorsten (2008), de Graven van Vlaanderen (2012) en Oranje tegen Spanje (2015).

 

 

In 1548 kondigt Keizer Karel de definitieve vereniging van de Zeventien Provinciën af. Exact 100 jaar later, in 1648, verdeelt de Vrede van Munster de Nederlanden alweer in twee. De katholieke Spaanse Nederlanden worden door de Habsburgers geregeerd. In de overwegend calvinistische Staatse Nederlanden waren de Nassaus, met Willem van Oranje en zijn zoons Maurits en Frederik-Hendrik, aan zet.

De periode van vereniging en scheiding van de Nederlanden is op z’n minst woelig te noemen, met de Beeldenstorm, de val van Antwerpen en de Tachtigjarige Oorlog. Maar het was ook de tijd van Breughel, Titiaan, Rubens en Rembrandt en dankzij landvoogden Albrecht en Isabella heerste er twaalf jaar vrede. Edward De Maesschalck doet het complete verhaal uit de doeken.

<
>
x