Cultuursmakers

Kalmthout

KRETA EN SANTORINI / FILMREPORTAGE

De familie Demarsin-Opsommer Tonen hun uitmuntende beelden en filmfragmenten uit Kreta en Santorini, Griekse eilanden die steeds bekoren. De reportage duurt 2 x 50 min. met pauze !

Datum: 17/03/2022
Uur: 14:00
Deuren open: 13.00
Plaats: Restaurant Strijboshof
Adres: Achterbroeksteenweg, 69, 2920 KALMTHOUT
Prijs leden: 5 € Cultuursmakerspas en DF
Prijs niet-leden: 8 €
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Deel 1: De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. De ontdekking van het Minoïsch paleis te Knossos in het begin van de 20e eeuw, heeft de mythe dicht bij de werkelijkheid gebracht. Santorini is wellicht het meest toeristische van de Griekse eilanden met de ondergang van de Minoïsche cultuur maar ook voor de zonsondergang als velen toestromen om het wonder te aanschouwen. Vreemde overheersers brachten niet altijd welvaart en rijkdom. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers, lieten er allemaal sporen na. En ook Paulus kwam op Kreta terecht om de bewoners te kerstenen. Geschiedenis is de rode draad in dit eerste deel.

Deel 2: Aandacht voor natuur, cultureel erfgoed, hedendaagse samenleving en toerisme. Vele grotten (Ida- & Diktigebergte), hoge toppen en diepe ravijnen in de Witte Bergen en de Samariakloof als Nationaal Park. Kreta produceert olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten. Zandstranden aan de noordkust lokken toeristen. De producten van lokale ambachten zoals: pottenbakken, weven, haken en borduren zijn te vinden in de vele winkeltjes.

Klik op deze link voor een voorsmaak te hebben .

https://www.youtube.com/watch?v=YzRzbV30Rrg 

<
>
x