vtbkultuur Ieper Fotoclub

Ieper Fotoclub

Reisreportage PORTUGAL

 

 
Reisreportage Portugal door Jan Thienpondt en Rita Vanden Branden

Datum: 24/04/2020
Plaats: Ieper
Adres: Fochlaan Fochlaan, 8900 Ieper
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Type: Reportage of lezing

 

 

PORTUGAL :  waar Europa uitkijkt op de Atlantische Oceaan

 


Deel 1

 

Beginnend bij het toonbeeld van de zuiver Portugese stijl van koning Manuel I (15de-16de eeuw) in Tomar (Convento de Cristo) zien we nog andere schitterende exemplaren in Batalha en Alcobaça. Belém (bij Lissabon) met het Mosteiro dos Jerónimos spant de kroon van deze Manuelijnse bouwtrant.

 

De verheerlijking van de Portugese overzeese exploraties zie je in het Monument der Ontdekkingen in Lissabon. Deze stad is waarlijk een ‘verrukkelijk oord, een door de goden gezegende regio’, zoals de dichter Fernando Pessoa het noemde. Hier klinkt de fadomuziek melancholisch in de drankgelegenheden van de oude wijk Alfama. Ook Coimbra  is bekend om de fado, gezongen door studenten, die in mei uitbundig het einde van het academiejaar vieren.

 

De vissersstadjes Nazaré en Aveiro en de bedevaartplaats Fátima zijn een bezoek waard.

 

De oudste monumenten zijn 4000 jaar vóór Christus opgericht en je vindt ze in de streek Alentejo, tussen kurkeiken bij Évora.  Maar de rotsinkervingen bij Vila Nova de Foz Cõa zijn nog ± 20000 jaar ouder.

 

De Kelten hebben sporen nagelaten o.a. in Briteiros. Conímbriga en Évora waren belangrijke Romeinse steden.

De Moorse invloed is in vele gebouwen en versierde tegels (Azulejos) zichtbaar. Onder leiding van de eerste koning Afonso Henriques I begon het verdrijven van de Moren en kwamen steden als Guimarães, Braga en Barcelos tot bloei.

 

Keurrijke processies worden grootse volksfeesten in Portugal en in Viana do Castelo krijgt het beeld van de Maagd (Nossa Senhora da Agonia) een triomfantelijke rondvaart op zee.

Deel 2

 

Het Minho gebied in het noorden is bekend om zijn Vinho Verde (wijn) langs de Lima rivier, met dorpen zoals Ponte de Lima, Bravães en het natuurpark Peneda-Gerês. Het Douro-dal levert de druiven voor de Portwijnen en na de oogst volgen de wijnfeesten zoals in Celeiros. In Vila Nova de Gaia, tegenover de grote stad Porto, staan de bekende porthuizen.

 

In het oosten is de grens met Spanje 1200 km lang en de vele versterkte dorpen en burchten wijzen erop dat de verhouding niet altijd vriendelijk is geweest. Caminha, Lindoso, Bragança, Miranda do Douro, Trancoso, Guarda, met de omliggende dorpen (Castelo Mendo, Linares, Sortelha en Sabugal), Óbidos (in het westen), Belmonte, Monsanto, Castelo Branco, Castelo de Vide, Marvão, Estremos, Vila Viçosa, Serpa en Mértola zijn plaatsen die vooral verbonden zijn met het levenswerk van koning Dinis, nl. de bescherming van het land tegen de grote buur Spanje. Je vindt er vele kastelen terug en heel wat dorpen hebben hun middeleeuws karakter behouden en liggen in de beschermde natuurgebieden van Montesinho, Douro, Serra de Estrela en Guadiana.

 

We ronden af met de Algarve, het zuidelijk deel van het land. Olhão en Faro zijn bekend om de lagunen en zandstranden. In Milreu (Romeinse ruïnes), Estói (paleis en tuin), São Lourenço (Azulejoskapel), Silves (Moors kasteel) en Serra de Monchique (bergketen) toont het land zich weer in zijn mooiste vorm.

 

Carvoeiro en Lagos liggen vlakbij indrukwekkende rotsformaties, uitgesleten door de zee, en in Sagres kom je aan het zuidwestelijk eindpunt van Europa.

 

           

<
>
x