vtbkultuur Huldenberg

Huldenberg

Toneel: 'Het gezin Van Paemel'

Het gezin 'Van Paemel' van Cyriel Buysse.

Jo De Meyere, misschien wel de allerbeste Vlaamse acteur, realiseert één van zijn grootste dromen en speelt de boer met een vastberadenheid en naturel alsof hij in een boerenkiel geboren is.

 

Datum: 29/09/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 12:45
Plaats: Leietheater Deinze
Plaats van bijeenkomst: Huldenberg Gemeenteplein
Prijs leden: 32,5
Prijs niet-leden: 35
Thema: Beeldende kunst
Literatuur
Type: Podiumactiviteit - concert
Beschikbare plaatsen: 30

Theater , het gezin van Paemel
Deinze,CC Leietheater, zondag 29 september 2019 om 14.30 u.
 
van Cyriel Buysse | Regie: Hans Van Cauwenberghe
‘Z’hên op ’t volk geschoten, moeder.’
Met deze fenomenale openingszin start het meeslepende relaas van het gezin Van Paemel. Dit Vlaams boerengezin gaat begin 20ste eeuw gebukt onder armoede en wordt vernederd door de adel, tevens pachtheren van het erf. De kinderen Van Paemel leggen zich niet zomaar neer bij dit armtierig bestaan. Ze zijn jong en bruisen dan ook van levenslust. Dochter Cordule legt het aan met de vrijbuiter Masco, zoon Eduard is socialist en strijdt tegen sociaal onrecht in de stad. Ook de andere kinderen zoeken een nieuwe toekomst. Voor boer Van Paemel is er geen uitweg, ‘wirken, nondedzju! tot da’k ‘r bij valle’ is de kern van zijn leven.
In de Oost-Vlaamse streektaal komen de kleurrijke personages tot leven. Jo De Meyere, misschien wel de allerbeste Vlaamse acteur, realiseert één van zijn grootste dromen en speelt de boer met een vastberadenheid en naturel alsof hij in een boerenkiel geboren is. De amateurs/liefhebbers uit Deinze en omstreken die deel uitmaken van de cast zetten stuk voor stuk sterke figuren neer. Met deze opener zet het Leietheater zich meteen op de culturele kaart.

<
>
x