vtbkultuur Huldenberg

Huldenberg

Reisreportage Sweeti Sranan - het heerlijke Suriname

Reisreportage door Jean-Pierre en Mieke Demarsin - Opsommer

Suriname, een land met het Nederlands als officiële taal, is gelegen in Zuid-Amerika?  "Switi Sranan", het heerlijke Suriname, ligt net boven de evenaar tussen de twee Guyana's in en heeft Brazilië als Zuiderbuur.  Een land, 5 maal groter dan België met slechts een half miljoen inwoners.

Datum: 05/04/2019
Uur: 19:30
Uur van samenkomst: 19:00
Deuren open: 19:00
Plaats: Ten Wijngaerd - Donkerstraat 1 - NEERIJSE
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

De ontdekking van Suriname in 1499 staat op naam van Alonso de Hojeda, een Spaans ontdekkingsreiziger. In de straten van de hoofdstad Paramaribo is de koloniale geschiedenis van het land zichtbaar aanwezig.
Het historisch centrum maakt sedert 2002 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Typisch zijn er de houten huizen op een bakstenen basis. Hollandse bakstenen, als ballast meegenomen op de vaart naar Suriname. Steeds meer van deze 18de-eeuwse huizen worden gerestaureerd.
Het Fort Zeelandia is een symbool van Suriname als Nederlandse kolonie. Dit fort ligt naast het vroegere Oranjeplein, dat na de onafhankelijkheid in 1975 tot Onafhankelijkheidsplein omgedoopt is.
Voor het gebouw van het "Ministerie van Financiën" staat de imposante Jopie Pengel, de eerste premier van Creoolse afkomst.
De Palmentuin van het voormalig paleis van de gouverneurs, een gebouw van 1730, staat open voor het publiek.

De bloei van Paramaribo was te danken aan de honderden plantages langs de waterlopen in het noorden van het land. Naast suiker werd ook koffie, katoen en cacao verbouwd. Voor het zware werk op de plantages kochten de eigenaars slaven aan op de Afrikaanse slavenmarkten. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 deed men beroep op contractarbeiders, eerst Chinezen, later Hindoestanen en Javanen. Samen met de inheemse Indianenstammen, vormde er zich een multiculturele samenleving waarin de verschillende bevolkingsgroepen en religies verdraagzaam naast elkaar leven.

Het overgrote deel van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud dat deel uitmaakt van het Amazone oerwoud. Het klimaat met tropische temperaturen en voldoende neerslag zorgt voor een rijke fauna en flora en een grote biodiversiteit. Boeiend zijn een bezoek aan de kleine dorpen in het Amazonewoud, een excursie naar de oude plantages en naar de stranden waar grote zeeschildpadden hun eieren komen leggen.

<
>
x